eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Titkos űreszköz állt pályára a Föld körül

Titkos űreszköz állt pályára a Föld körül

Csak Zuma kódnéven ismert, titokzatos űreszközt állított pályára a Föld körül vasárnap a SpaceX magáncég az amerikai kormány megbízásából.

Az eszközt a Falcon-9-es típusú hordozórakéta indította útnak a floridai Cape Canaveralnél lévő űrállomásról közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban.

A Northrop Grumman repülőgépgyártó és védelmi technológiával foglalkozó amerikai konszern csak azt ismerte el, hogy ők készítették az eszközt az amerikai kormánynak, amelyet a SpaceX állított alacsony pályára a Föld körül.

A Falcon-9 visszatérő egysége nyolc perccel az elemelkedés után visszatért a Földre.

A SpaceX az ilyen landolásokkal olyan teljesen újrahasznosítható rakéták fejlesztésén dolgozik, amelyek a cég szerint jelentősen csökkenthetik az űrutazások költségeit.

A Zumáról semmi többet nem tudni, még azt sem, melyik kormányzati szerv használja.

A SpaceX az elmúlt évben két, katonai szempontból fontos és bizalmas szállítmányt bocsátott fel az amerikai kormány megbízásából.

Májusban az NROL-76 hírszerzési műholdat indították útjára a Nemzeti Felderítő Hivatal számára. A védelmi minisztériumban ez a hivatal működteti a kémkedés céljára használt műholdakat. Szeptemberben pedig egy legénység nélküli X-37B űrhajót lőttek fel az amerikai légierő megbízásából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×