eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Könnyítés és buktató egy új autópálya-matricás szabályban

Könnyítés és buktató egy új autópálya-matricás szabályban

Az Ausztriába utazóknak jelent könnyebbséget a változtatás, de van benne egy nagy buktató.

A 2018-ban érvényes osztrák autópálya matricákat már az interneten is megvásárolhatjuk az ASFINAG osztrák állami autópálya-üzemeltető cég oldalán. Így már az osztrák matricát sem kell felragasztgatni a szélvédőre és utána kapargatni. Magyarok számára ebben a módszerben sok újdonság nincs, kivéve a 18 napos szabályt - írta az orf.at alapján az autószektor.hu.

Az idén már az interneten és az okostelefonok alkalmazásaival is lehet matricát vásárolni. Árban és szolgáltatásban nincs különbség a hagyományos és a digitális matricák között, és a régi, ragasztható matricák is megmaradnak.

Nem azonnali!

Figyelni kell azonban arra, hogy

a digitális matrica érvényessége a vásárlás napja után 18 nappal kezdődik.

Vagyis, ha például valaki január 1-én vásárol matricát a neten, azt csak január 19-én használhatja először. Ennek oka, hogy a netes vásárlásra vonatkozó garanciális szabályok szerint az interneten vásárolt termékeket 14 napon belül vissza lehet váltani.

A tervek szerint 2018 közepétől már benzinkutaknál, dohányboltokban, vagy az autóklubnál is lehet majd elektronikus matricát venni.

Érdekesség, hogy az osztrákok nyilvánossá teszik az adatbázist, vagyis az interneten bárki ellenőrizheti, hogy az adott rendszámhoz tartozik-e érvényes matrica. Ez okozott némi ellenállást adatvédelmi okokból, de nem vették ki a rendeletből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×