eur:
392.12
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az Európai Unió bízik Iránban

Az Egyesült Államokkal szemben az Európai Unió megbízik Iránban, hogy tiszteletben tartja az atomalkut. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban azt nyilatkozta: Magyarország támogatja az Iránnal megkötött megállapodás fenntartását.

Donald Trump amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy nem írja alá a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja az atomalkut. Arra hivatkozott, hogy Teherán nem tartja be a megállapodás szellemiségét, majd hozzátette, amennyiben a Kongresszus nem támogatja az általa javasolt új szankciókkal járó új stratégiát, akkor kormánya fel is mondja az Egyesült Államok részvételét a többhatalmi megállapodásban.

Mindeközben hétfőn a 28 uniós tagállam közös nyilatkozatot adott ki, mely szerint az Európai Unió rendkívül fontosnak tartja a saját és az érintett térség, valamint a globális biztonság szempontjából az Iránnal kötött megállapodás fenntartását.

Szijjártó Péter az EU külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozásának szünetében úgy fogalmazott: Magyarország a nemzetközi politika valaha volt legnagyobb teljesítményének tartja ezt az alkut.

„Mi a magunk részéről teljesen megbízunk a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felülvizsgálatában. Eddig nyolcszor állapította meg, hogy Irán tiszteletben tartja a megállapodásban szereplő kötelezettségeit. Magyarország a lehető leghatározottabban támogatja az Iránnal megkötött nukleáris együttműködés fenntartását.”

A CBS televízió a hétvégén megszólaltatta Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminisztert, aki hangsúlyozta: pénteken bejelentett döntésével Trump elnök "mélyíti a bizalmatlanságot". A perzsa diplomácia vezetője leszögezte: soha nem bíztak az Egyesült Államokban, és az atomalku "nem a bizalmon, hanem a kölcsönös bizalmatlanságon alapult". A miniszter hozzátette: "az Egyesült Államok immár nemcsak kiszámíthatatlan, hanem megbízhatatlan is".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×