Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lángok martaléka lett az Egyesült Államok leghíresebb borvidéke – fotók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Donald Trump amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Kaliforniát, ahol jelenleg is óriási tűzvész pusztít.

A Fehér Ház közleménye szerint az elnök elrendelte a tűzvésszel küzdő helyi hatóságoknak nyújtandó szövetségi segítséget is.

A lángok október 8-án lobbantak fel a San Francisco környékén fekvő borvidéken, a helyzet azóta folyamatosan romlik. A tűz már csaknem 20 halálos áldozatot követelt, és a The Washington Post című napilap helyszíni tudósítása szerint az Egyesült Államok leghíresebb borvidéke, a Napa völgy csaknem teljesen a lángok martaléka lett.

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója bejelentette: több mint 46 ezer hektárnyi szőlővidék égett porig, elpusztult több világhírű borospince és több mint 2000 ház. Az elmúlt 36 órában egyidejűleg 17 helyen pusztítottak bozóttüzek. Sonoma, Napa és Mendocino megyében a legnagyobb a pusztítás. Egyedül Sonoma megyéből több mint 25 ezer embernek kellett elmenekülnie.

Azt kiabálta, hogy tűz van, tűz van, tűz van, kifelé – emlékezett vissza az egyik helyi lakos a CNN-nek nyilatkozva. Nagyon gyorsan történt, csak arra volt időnk, hogy fussunk mindent hátrahagyva – fogalmazott egy másik érintett.

A San Francisco Chronicle című lap arról tudósított, hogy a lakóházak mellett szállodák és üzletek egész sora is leégett, a San Francisco belvárosában lakók és dolgozók közül sokan maszkot viselnek a füst miatt. Az egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy az elmúlt két napban 7,5 százalékkal megnőtt a komoly légzési nehézségek miatti sürgős orvosi esetek száma. Egyes iskolákban, éppen az erősen maró füst miatt, korlátozták a szabadtéri foglalkozásokat. San Franciscóban és környékén mintegy 200 ezer ember maradt áram nélkül.

A tűz vészes gyorsasággal terjed Kalifornia déli vidékei felé, miközben a tűzoltók, akik közül van akinek saját otthona is leégett, egyre kimerültebbek. A hatóságok arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma is emelkedni fog.