INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

hírek

inforádió

külföld

london

tűz

tűzeset

tragédia

toronyház

Emiatt terjedhettek gyorsan a lángok a toronyházban

Emiatt terjedhettek gyorsan a lángok a toronyházban

Infostart / InfoRádió

A Londonban kigyulladt toronyépületben a tűz gyors terjedésének oka lehetett az is, hogy az épület alsó szintjén, a második emeleten volt a tűzfészek és felfelé sokkal gyorsabban terjednek a lángok – mondta az InfoRádiónak Hajdu Márton tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

„Ha tűz keletkezik egy többemeletes épületben, az mindig felfelé terjed a leggyorsabban. Ez elsősorban a felfelé szálló forró füstnek és égéstermékeknek köszönhető, illetve annak, hogy a különböző függőleges irányú légtechnikai elvezető rendszerekben terjed a tűz” - mondta Hajdu Márton.

Emiatt terjedhettek gyorsan a lángok a toronyházban

A tűzoltó alezredes elmondta: számos megoldás létezik arra, hogy hogyan lehet megelőzni a tűzeseteket, illetve hogyan lehet a már kialakult tűzeseteknél védekezni ezek ellen. Ezek egyik csoportja az olyan beépített védelmi rendszerek elhelyezése az épületben, amelyek bizonyos mértékig tűzgátló hatásúak.

„Ilyenek lehetnek a különböző nyílászárók – a londoni tűzvész esetében például a tűzgátló ajtók. Ám ezek sem jelentenek védelmet a végtelenségig, mivel ezek is csak egy megadott ideig tudnak ellenállni a tűznek” - sorolta a szóvivő.

Hozzátette: az ilyen magas épületekben jellemzően beépített tűzvédelmi berendezések is vannak – például beépített oltóberendezések –, amelyeknek a víztartályait a tetőn helyezik el.

„Egy ilyen magas épületben a legfontosabb a menekülési útvonal ismerete.

Ez nem más, mint az a folyosó, amit nap mint nap használnak. Nagyon fontos, hogy ott nem szabad leszűkíteni a folyosókat, ott éghető és oda nem illő tárgyakat tárolni nem szabad” - hangsúlyozta tűzoltó alezredes.

A szóvivő elmondta, hogy a magyar hatóságok is számos alkalommal felhívták arra a lakók figyelmét, hogy milyen fontos a menekülő útvonalakat szabadon tartani, hiszen ilyen esetben ez az egyetlen kiút.

„További óvintézkedés lehet az, hogy nem nyitjuk ki az ablakokat és ajtókat, így nem tápláljuk tovább a tüzet”

- folytatta Hajdu Márton.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kiemelte: azzal is tisztában kell lenni, hogy a magasból mentő eszközöknek – így

a létrás, emelőkosaras eszközöknek – is van magassági határa, körülbelül 10-15 emelet.

„Azért is kiemelten fontos, hogy a folyosókat mindig tisztán és szabadon tartsák, hogy azon keresztül a lehető leggyorsabban a legtöbben kijussanak az épületből” - emelte ki a tűzoltó alezredes.

Kapcsolódó hang

Emiatt terjedhettek gyorsan a lángok a toronyházban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018