eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Emiatt terjedhettek gyorsan a lángok a toronyházban

Emiatt terjedhettek gyorsan a lángok a toronyházban

A Londonban kigyulladt toronyépületben a tűz gyors terjedésének oka lehetett az is, hogy az épület alsó szintjén, a második emeleten volt a tűzfészek és felfelé sokkal gyorsabban terjednek a lángok – mondta az InfoRádiónak Hajdu Márton tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

„Ha tűz keletkezik egy többemeletes épületben, az mindig felfelé terjed a leggyorsabban. Ez elsősorban a felfelé szálló forró füstnek és égéstermékeknek köszönhető, illetve annak, hogy a különböző függőleges irányú légtechnikai elvezető rendszerekben terjed a tűz” - mondta Hajdu Márton.

Emiatt terjedhettek gyorsan a lángok a toronyházban

A tűzoltó alezredes elmondta: számos megoldás létezik arra, hogy hogyan lehet megelőzni a tűzeseteket, illetve hogyan lehet a már kialakult tűzeseteknél védekezni ezek ellen. Ezek egyik csoportja az olyan beépített védelmi rendszerek elhelyezése az épületben, amelyek bizonyos mértékig tűzgátló hatásúak.

„Ilyenek lehetnek a különböző nyílászárók – a londoni tűzvész esetében például a tűzgátló ajtók. Ám ezek sem jelentenek védelmet a végtelenségig, mivel ezek is csak egy megadott ideig tudnak ellenállni a tűznek” - sorolta a szóvivő.

Hozzátette: az ilyen magas épületekben jellemzően beépített tűzvédelmi berendezések is vannak – például beépített oltóberendezések –, amelyeknek a víztartályait a tetőn helyezik el.

„Egy ilyen magas épületben a legfontosabb a menekülési útvonal ismerete.

Ez nem más, mint az a folyosó, amit nap mint nap használnak. Nagyon fontos, hogy ott nem szabad leszűkíteni a folyosókat, ott éghető és oda nem illő tárgyakat tárolni nem szabad” - hangsúlyozta tűzoltó alezredes.

A szóvivő elmondta, hogy a magyar hatóságok is számos alkalommal felhívták arra a lakók figyelmét, hogy milyen fontos a menekülő útvonalakat szabadon tartani, hiszen ilyen esetben ez az egyetlen kiút.

„További óvintézkedés lehet az, hogy nem nyitjuk ki az ablakokat és ajtókat, így nem tápláljuk tovább a tüzet”

- folytatta Hajdu Márton.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kiemelte: azzal is tisztában kell lenni, hogy a magasból mentő eszközöknek – így

a létrás, emelőkosaras eszközöknek – is van magassági határa, körülbelül 10-15 emelet.

„Azért is kiemelten fontos, hogy a folyosókat mindig tisztán és szabadon tartsák, hogy azon keresztül a lehető leggyorsabban a legtöbben kijussanak az épületből” - emelte ki a tűzoltó alezredes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×