eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A lengyel belügyminiszter hatalomátvételi kísérlettel vádolta meg az ellenzéket

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter azzal vádolta meg szombaton az ellenzéki pártokat, hogy törvénytelenül át akarták venni a hatalmat, miközben az ellenzék második napja nem hajlandó elhagyni az alsóház, a szejm üléstermét.

Hajnalban a rendőrség oszlatta fel a szejm bejáratait eltorlaszoló tüntetést. Egy ellenzéki politikus szerint a karhatalom könnygázt vetett be a tiltakozók ellen, de Blaszczak szerint ilyen nem történt.

A tiltakozás amiatt kezdődött, hogy a szejm elnöksége 2017-től meg akarja változtatni a parlamenti közvetítésekre vonatkozó szabályokat; az újságírók többségét gyakorlatilag kizárná a szejm épületéből, s a média a jövőben egy külön épületben elhelyezkedő sajtóközpontban dolgozhatna, a házvezetés szerint a mostaninál jobb technikai körülmények között.

A korlátozások miatt pénteken a lengyel sajtó egy része "politikusmentes nappal" tiltakozott - mellőzve a politikusok szerepeltetését híreiben -, mert szerintük a döntés korlátozza az állampolgárok tájékozódási jogát, és az alkotmánnyal is ellentétes.

A szejmben a sajtó helyzete és egyik társuk kitiltása miatt a korábban kormányzó, jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO) képviselői gyakorlatilag megszállták az üléstermet. 20-30 képviselő folyamatosan egymást váltva tartja blokád alatt a szejmet.

A tiltakozásokat tovább fokozta, hogy a pénteken esedékes végszavazást a jövő évi lengyel költségvetésről az ülésterem blokádja miatt az egyik folyosón tartották meg. Az eljárás bírálói szerint ez törvény- és alkotmányellenes.

"Úgy vélem, hogy ami tegnap történt, az illegális kísérlet volt a hatalom megszerzésére" - jelentette ki a belügyminiszter az RMF FM kereskedelmi rádióban.

Az ellenzéki Modern (Nowoczesna) párt vezetője, Ryszard Petru bejelentette: szombat délben újabb tiltakozás kezdődik Varsó központjában, az elnöki palota előtt.

"Ha továbbra is fennmarad az az állapot, hogy a (kormányzó) Jog és Igazságosság (PiS) párt nem élvezi a nép bizalmát, akkor előrehozott választásokat kell tartani" - hangoztatta a liberális pártot vezető Petru a TVN24 hírtelevízióban nyilatkozva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×