Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Özönlenek a munkavállalók Angliába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden eddiginél több munkakereső érkezett Angliába az év első felében, hogy kihasználja még az utolsó munkavállalási lehetőséget a brit uniós kilépés, a Brexit előtt.

Júniusig nagy tömegben 284 ezer uniós állampolgár költözött a szigetországba attól tartva, hogy ha véglegessé válik Nagy-Britannia elszakadása az Európai Uniótól, ezzel korlátozódik a szabad bevándorlás lehetősége. Ugyanakkor unión kívüli országokból még ennél is többen érkeztek, 289 ezren. Úgy tűnik, a kormány nem tudja betartani a bevándorlás szabályozására tett ígéretét.

Az Egyesült Királyság vonzereje töretlen, özönlenek a munkakeresők. Újabban a romániaiak indultak el ezrével, jelenleg ők vezetik az unióból újonnan érkezők listáját, de vezető helyen állnak a statisztikában a bolgárok is.

A bevándorlók száma - összesen 650 ezer munkakereső - sokkolóan hat a Brit Függetlenségi Párt, a UKIP politikusaira, akik követelik a bevándorlás mielőbbi korlátozását, hiszen a statisztika azt mutatja, hogy a nyolcmillió lakosú főváros, London két kerületének a teljes népességével egyenlő az újonnan érkezők száma.

Nemcsak Kelet-Európából érkeznek Angliába ezrével a munkakeresők, jönnek Ausztriából, Finnországból, Olaszországból, Spanyolországból, Portugáliából és Hollandiából, természetesen nagy számban Írországból, de még Svédországból is. A listát nagyjából hetvenezer fővel vezető Románia és Bulgária után sorrendben, 44 ezer új bevándorlóval, Kína következik, aztán Lengyelország 38 ezerrel és India 36 ezerrel.

A politikai menedékért folyamodók száma is növekedett, szeptemberig több mint 41 ezer volt, ezek közül 2300 szíriai.

A Brexit véglegesítését követően az áradat csökkenni fog. De addig még sok víz lefolyik a Temzén, bár egyre többen biztatják Theresa May miniszterelnököt és a kormányt az elszakadási tárgyalások gyorsítására, nemcsak a bevándorlási problémák miatt, hanem általában a bizonytalanság mielőbbi megszüntetése érdekében.