eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vasárnap írják alá a szabadkereskedelmi egyezményt

Az Európai Unió mind a 28 tagállama hivatalosan jóváhagyta a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezményt (CETA) alkotó dokumentumok összességét, és készen áll a hivatalos aláírásra - jelentette be egy közleményben Robert Fico, az unió soros elnökségét adó Szlovákia kormányfője.

"Nagy örömmel megerősíthetem, hogy az Európai Unió kész aláírni az átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást Kanadával. Ez mérföldkő az EU gazdaságpolitikájában" - írta.

Donald Tusk, az Európai Tanács (az állam- és kormányfők döntéshozó testülete) elnöke rögtön ezután közölte, hogy az unió és Kanada vasárnap csúcstalálkozót tart Brüsszelben az aláírás céljából.

"A feladat el van végezve, éppen most állapodtam meg Justin Trudeau (kanadai) miniszterelnökkel a vasárnapi csúcstalálkozóban" - írta a Twitteren.

Trudeau "rendkívül jó hírnek" minősítette saját üzenetében a bejelentést.

Az egyezmény elfogadását két hétig feltartóztatta a Belgium részét alkotó Vallónia parlamentje, de pénteken ez a testület is megadta a támogatását, miután garanciákat kapott az aggályait illetően.

Az Európai Unió huszonhét tagállama már korábban is kész volt aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége volt Vallónia beleegyezésére. Sokan azzal vádolták a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokra használja fel a vétójogát.

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános deregulációt von majd maga után, és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×