eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Mauritiuson talált roncsdarab az eltűnt maláj gép része volt

A két és fél éve eltűnt malajziai utasszállító repülőgéphez tartozott az a roncsdarab, amelyet az idén márciusban találtak Mauritiuson - erősítette meg pénteken a Liov Tiong Laj malajziai közlekedési miniszter.

Tájékoztatása szerint az ausztrál repülésbiztonsági hivatal vizsgálatai megerősítették ezt a feltételezést. Így már három roncsdarabról erősítették meg, hogy az eltűnt utasszállítóhoz tartozott.

A szárnydarabra egy házaspár talált rá március végén a Mauritiushoz tartozó Rodriguez-szigeten tengerparti séta közben, de csak most sikerült kétséget kizáróan megállapítani, hogy a roncs az eltűnt gépé.

A Malaysia Airlines légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járata 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án tűnt el röviddel a felszállás után, és a feltételezések szerint az eredeti útvonalról teljesen letérve, az Indiai-óceán déli részén zuhant le.

Az ügyet vizsgáló szakemberek eddig csak a Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni Réunion szigetén előkerült, illetve a tanzániai Pemba szigetén talált roncsdarabról erősítették meg, hogy az eltűnt gép részei. Találtak még Mozambik, a Dél-afrikai Köztársaság és Madagaszkár partjainál olyan roncsdarabokat, amelyekről egyelőre csak valószínűsítik, hogy a maláj gép maradványai.

A Boeing 777-es típusú gép roncsai utáni kutatás két és fél éve folyik az Indiai-óceán térségében, de egyelőre kevés eredménnyel. Eddig csaknem százezer négyzetméteres területet kutatták át. Malajzia, Kína és Ausztrália hatóságai nemrégiben bejelentették, hogy a keresést felfüggesztik, ha nem találják meg a gépet a még átfésülésre váró 10 ezer négyzetkilométeres övezetben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×