eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Füttykoncerttel várták Merkelt Drezdában

Tiltakozók várták a német egység október 3-ai évfordulóját ünneplő politikusokat és vendégeket Drezdában. A demonstrálók Angela Merkel távozását követelték.

Füttykoncerttel, feltartott középső ujjal, bekiabálásokkal, tiltakozó transzparensekkel várta Angela Merkel kancellárt és Joachim Gauck államfőt szélsőjobboldali tüntetők több száz fős csoportja Drezdában. A Szászország tartományi fővárosának egyik jelképeként számon tartott Miasszonyunk-templomban rendezett ökumenikus istentisztelettel kezdődött a német egység helyreállításának 26. évfordulójára szervezett központi ünnepség.

 A demonstrálók egyebek közt azt kiabálták, „Merkelnek mennie kell”, „takarodj”, „nemzetáruló”. Amikor az istentiszteletre érkezők között megjelent egy színesbőrű vendég, azt kezdték kiabálni, „kitoloncolni”. A tartományi kormány közleményében azt írta, szomorúan és szégyenkezve tapasztalták a demonstrálók tiszteletlenségét és gyűlöletét.

 Angela Merkel az ünnepség előtt újságíróknak arról beszélt: a német egység napja „továbbra is az öröm és a hála napja”, de az ország újraegyesítése után 26 évvel is van még tennivaló, és vannak új problémák is. Ezeket a „kölcsönös tisztelet, az eltérő vélemények iránti megértés” szellemében kell megoldani, és folytatni kell a párbeszédet az emberekkel, „különösen azokkal, akik egyáltalán nem törekednek erre a párbeszédre”.

Norbert Lammert, a német szövetségi parlament elnöke az ünnepségen azt mondta, a németeknek minden okuk megvan az ünneplésre, és arra, hogy öntudatosak és optimisták legyenek, mert szabadságban, békében, egységben és a jog uralma alatt élnek, amiről korábban nemzedékek csak álmodhattak, és olyanok a körülményeik, amelyeket szinte az egész világ irigyel.

Beszélt arról is, hogy a mai Németországban „a sokszínűség nem üres szólam”, hiszen született svábok is élnek Szászországban, és csehek és lengyelek is.

Hozzátette azt is, amikor a bevándorlók megszokott magatartási mintázatai és a helyi törvények összeütköznek, magától értetődő módon a helyi szabályok érvényesek, kivétel nélkül mindenkinek.

Az NDK 26 éve, 1990. október 3-án szűnt meg, a keletnémet területek csatlakoztak a Német Szövetségi Köztársasághoz. A nemzeti ünnepet mindig a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat soros elnöki tisztségét betöltő tartomány kormánya szervezi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×