eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szerbiát meglepték az előzetes eredmények, Belgrád a csatlakozásban látja a jövőt

Meglepték a szerb sajtót az uniós tagságról rendezett brit népszavazás előzetes eredményei, mert Szerbia évek óta európai uniós tagságra vágyik, az Egyesült Királyság viszont éppen a kilépésről döntött.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) péntek reggeli híradójában csak röviden reagált az előzetes eredményekre, és közölte, a nap folyamán a szerb kormány hivatalosan is állást foglal az ügyben.

A szerb diplomácia vezetője szerint a briteknek joguk van ahhoz, hogy saját sorsukról döntsenek, ők pedig úgy döntöttek, hogy nem akarnak az Európai Unió tagjai maradni.

Adott esetben Szerbia lakossága is szabadon dönthet majd arról, szeretne-e csatlakozni az EU-hoz vagy sem - folytatta Ivica Dacic. Leszögezte ugyanakkor, hogy Szerbiának ebben a helyzetben saját érdekeit kell szem előtt tartania, az ország folytatni kívánja az európai integrációt, és az a célja, hogy csatlakozzon az unióhoz.

A Brexit hatásai miatt Belgrádnak annak érdekében is mindent meg kell tennie, hogy megőrizze az ország gazdasági és pénzügyi stabilitását.

Ivica Dacic úgy fogalmazott: azzal, hogy az Egyesült Királyság lakosságának többsége az EU-ból való kilépésre szavazott, nem veszett el az európai eszme, és az Európai Unió nem tűnik el.

Szerbia 2008-ban írta alá a stabilizációs és társulási megállapodást Brüsszellel, majd 2012 márciusában elnyerte az EU-tagjelölti jogállást. A csatlakozási tárgyalások 2014 januárjában kezdődtek meg, az első tárgyalási fejezetet viszont csak sokkal később, 2015 decemberében nyitották meg. Derűlátó becslések szerint Szerbia a leghamarabb 2020-ban válhat az EU teljes jogú tagjává.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×