eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az 5 csillag ügyvédje a befutó Rómában

irginia Raggi ügyvéd, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a római főpolgármesteri posztért vívott verseny első fordulójában, és két hét múlva a másodiknak befutott kormánypárti jelölttel méri össze erejét az olaszországi önkormányzati választásokon.

A belügyminisztérium még nem végleges eredményei szerint a vasárnap lebonyolított első fordulóban Virginia Raggi a szavazatok több mint 35 százalékát szerezte meg. Második, több mint 24 százalékkal Roberto Giachetti, a kormánykoalíciót irányító balközép Demokrata Párt (PD) jelöltje lett, aki a sajtóban szélsőségesként kezelt Olasz Testvérek (FdI) vezetőjét, Giorgia Melonit előzte meg. A Silvio Berlusconi vezette - jobbközép - Hajrá Olaszország (FI) jelöltje, Alfio Marchini vállalkozó tíz százalék körül teljesített. A június 19-i második fordulóban így Raggi és Giachetti méri össze erejét.

Ez az első alkalom, hogy az olasz főváros élére nő kerülhet. Raggi győzelme esetén a 2009-ben alakult és 2013-tól parlamenti párt M5S szerezhetné meg Róma városát, amit az M5S alapítója, Beppe Grillo "első lépésnek" nevezett ahhoz, hogy a párt kormányra kerüljön.

Matteo Renzi miniszterelnök szerint a választások az olasz jobbközép "szétrobbanását" bizonyítják, mivel most először a jobbközép és a jobboldal két külön jelöltet indított, és a balközép közvetlen ellenfele első alkalommal a hagyományos pártpolitikát elutasító M5S lesz.

Az első forduló eredményei szerint az olasz főváros kerületi önkormányzataiban az M5S támogatottsága a korábbi 12 százalékról 35-re ugrott, a PD több mint tíz százalékponttal gyengült, az FI négy százalékra süllyedt, az FdI pedig a korábbi ötről 12 százalékra erősödött.

Több mint 13 millió szavazásra jogosult olaszt vártak vasárnap az urnákhoz (az összes választásra jogosult több mint negyedét), a többi között a négy legnagyobb - egymillió lakos feletti - városban, Rómában, Milánóban, Torinóban és Nápolyban. Az országos részvételi arány a mindenkori legalacsonyabb volt, csupán 62,14 százalékos, messze elmaradt az öt évvel ezelőtti 72,73 százaléktól.

Minden nagyvárosban második fordulót tartanak.

Milánóban a PD által jelölt Giuseppe Sala, az Expo2015 világkiállítás volt kormánybiztosa fej-fej mellett végzett a jobbközép jelöltjével, Stefano Parisival. Torinóban a már öt éve hivatalban lévő Piero Fassino PD-politikus a második fordulóban az M5S jelöltjével, Chiara Appendinóval méri össze erejét. A baloldali hagyományú Bolognában a második fordulót a kormánypártok jelöltje, Virginio Merola és Lucia Borgonzoni, az Északi Liga által támogatott jobbközép jelölt között tartják. Nápolyban Luigi De Magistris, a hivatalban lévő független polgármester áll az élen, és Giovanni Lettieri jobbközép jelölttel került be a két hét múlva esedékes második fordulóba.

A Corriere della Sera című napilap kommentárja szerint az önkormányzati választások első fordulója megmutatta, hogy az olasz balközép ellenfele már nem Silvio Berlusconi, hanem az M5S. "Erősödött a pártokkal szembeni kritikus hangulat, a PD nehezen tartja állásait" - írta az újság, hangsúlyozva, hogy a 2018-ban esedékes parlamenti választásokig a jobbközépnek új vezetőt kell választania, és "ez a meccs" Berlusconi és az Északi Liga vezére, Matteo Salvini között fog lejátszódni.

A balközép irányultságúnak számító La Repubblica című napilap szerint a választások eredményével Matteo Renzi "fellélegzett", hiszen a 2014 februárjában választások nélkül hatalomra került kormányerők nem véreztek el. Renzi a lap szerint most abban reménykedik, hogy az ősszel esedékes alkotmányos népszavazást is meg tudja nyerni, amellyel egészen 2018-ig vezethetné tovább Olaszországot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×