eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Al-Shabaab szélsőségesek támadtak egy mogadishui hotelre

Legalább tízen életüket vesztették szerdán a szomáliai főváros, Mogadishu Ambassador Hotel nevű szállodája elleni támadásban, amelynek elkövetőjeként az al-Shabaab terrorszervezet jelentkezett - közölte a kelet-afrikai ország rendőrsége.

Az első információk szerint tízen vesztették életüket és több mint egy tucatnyian megsebesültek - közölték a hatóságok, hozzáfűzve, hogy az áldozatok javarészt járókelők és járművek utasai. A rendőrség szerint a szomáliai parlament két képviselője is az áldozatok között van.

"Az áldozatok száma biztosan növekedni fog. Feltételezzük, hogy fegyveresek vannak a szállodában, mivel nem látjuk, hogy a vendégek elhagynák az épületet" - tették hozzá.

A rendőrség úgy tudja: legalább két fegyveres sáncolta el magát az épületben.

A város központjában álló szállodát rendszerint kormányzati tisztviselők és üzletemberek látogatják.

A hatóságok és szemtanúk szerint az épületből tűzharc és robbanások zaját lehetett hallani, illetve füstfelhőt lehetett látni az épület felett. A hotel Mogadishu belvárosában van, közel a kormányzati negyedhez.

A fegyveresek rohamát egy öngyilkos merénylő vezette be, aki robbanóanyaggal megrakott gépkocsijával nekihajtott a hotel bejáratának - közölte a rendőrség.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab rövid időn belül magára vállalta a támadás elkövetését. "Gépkocsiba rejtett pokolgéppel támadtuk meg a hotelt, és bejutottunk. Részleteket később közlünk" - közölte Sejk Abdiaszisz Abu Muszab, a terrorszervezet katonai műveletekért felelős szóvivője.

A szomáliai hatóságok a nap folyamán jelentették be, hogy a különleges alakulatok egyik bevetése során legalább 16 al-Shabaab szélsőségessel végeztek, köztük a terroristák egyik hírhedt tagjával is, aki a kenyai Garissa Egyetem ellen tavaly

áprilisban elkövetett, 148 ember életét követelő támadás egyik szervezőjének tartottak. Az

iszlamisták akkor többségében diákokat mészároltak le.

A Pentagon a nap folyamán közölte: támogatást nyújtottak a szomáliai erőknek az akcióhoz.

A fővárostól 500 kilométerre délre lévő Kismayoban végrehajtott akció során ölték meg az egykor tanárként dolgozó, állítólag Etiópiában született, de kenyai állampolgársággal is rendelkező, "Kuno", "Dulyadin" (hosszúkezű) és "Gamadhere" (kétkezes) néven is ismert Mohamed Mohamudot. Az ötvenes éveiben járó férfi, tanárként is dolgozott egy garissai Korán-iskolában, mielőtt a radikális nézetek hívéül szegődött. Számos más merényletért is körözték, a rendőrség korábban 200 ezer eurós vérdíjat tűzött ki a fejére.

Amerikai katonai tisztségviselők szerdán bejelentették: az Egysült Államok dróncsapást mért múlt pénteken az al-Shabaab egyik kulcsfigurájára. Abdullahi Hadzsi Daúd halálát azonban egyelőre nem tudták megerősíteni. Daúd a terrorszervezet térségben végrehajtott támadásainak koordinátora, aki korábban az iszlamisták hírszerzésének fejeként is szolgált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×