eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bakondi: három útvonalon is érkezhetnek migránsok

A migránsok három útvonalon is érkezhetnek: a Balkánon át, Egyiptomból és Líbiából, ezért a határbiztonság, menekülthelyzet még korántsem zárult le - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A főtanácsadó emlékeztetett rá: a görög szigeteknél viszonylag lassú a benyújtott vízumkérelmek elbírálása, a Törökországgal kötött európai uniós megállapodás pedig "több szempontból ingatag", részben a török miniszterelnök lemondása miatt. Nem lehet tudni, hogy az új miniszterelnök milyen lépéseket tervez a migránsok ügyében, illetve előáll-e új elvárásokkal - tette hozzá.

Szavai szerint a nagypolitika kérdése, hogy mi lesz a Törökország által támasztott legfontosabb igény, a vízummentesség sorsa, illetve, ha ez nem valósul meg, akkor milyen követelményeket támaszt az ország, és azokat az Európai Unió tudja vagy akarja-e teljesíteni.

Bakondi György kiemelte: a magyar kormány már megfogalmazta a Schengen 2. tervben, hogy Európának képesnek kell lennie megőrizni külső határait, az európai biztonság, a térség gazdasági-társadalmi-szociális jövője nem tehető függővé egyetlen, európai unión kívüli ország, Törökország segítségétől.

A belbiztonsági főtanácsadó elmondása szerint a balkáni útvonal mellett a Líbiából és Egyiptomból induló tengeri útvonal is ismét "aktivizálódott" és mivel jön a nyár, vélhetően tovább "aktivizálódik" - jegyezte meg. Hozzátette: a spanyol-marokkói határnál pedig "határsértő mozgások" történtek.

Bakondi György a balkáni útvonalon érkező migránsokról szólva elmondta: sok, a magyar határra érkező migráns visszaretten a magyar határőrizeti rendszertől, de vannak, akik még mindig nem tudják, milyen szigorú a magyar határőrizet, sőt, egyesek kifejezetten várják a magyar határnyitást, mert valakik - a főtanácsadó szerint nem az embercsempészek - dezinformálják a migránsokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×