Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Soha ennyi szavazatot nem kapott még brit politikus

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hétvégén aláírta kinevezési okmányait London csütörtökön megválasztott új polgármestere: Sadiq Khan.

Mától – nyolc év után újra – a Munkáspárt politikusa vezeti a londoni városházát.

„Sadiq Khannak hívnak, és én vagyok London polgármestere” - mondta vasárnapi beiktatása után az ellenzéki párt 45 éves politikusa, aki a csütörtöki választáson a voksok 56,8 százalékával végzett az első helyen.

És történelmet írt. Nem elsősorban azért, mert a kormányzó konzervatívok előkelő sorból származó polgármester jelöltjét egy pakisztáni születésű busz sofőr és egy varrónő fia előzte meg, hanem azzal, hogy 1 millió 310 ezer voksot kapott.

A BBC tudósításaiban megjegyzi, az Egyesült Királyságban eddig egyetlen politikus sem szerzett mandátumot ennyi szavazattal. Londonban az ezredforduló óta választanak a főváros lakói polgármestert.

„Elszánt vagyok, hogy a leginkább átlátható, a legelkötelezettebb és a leginkább elérhető önkormányzatot vezessem, amit London valaha látott. És elszánt vagyok, hogy minden egyes közösséget, és a város összes részét képviseljem minden londoni polgármestereként” - mondta a jogász végzettségű Khan.

Választási kampányában azt ígérte, befagyasztja a tömegközlekedés díjait négy esztendőre, és különböző finanszírozási konstrukciókkal a Londonban épülő új lakások legalább felét az alkalmazotti fizetésekből élők számára is elérhetővé teszi. Programjában szerepel sok más mellett az is, hogy a világhírű bevásárlóutcát, az Oxford Street-et átalakítják sétálóutcává.