eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bugár Béla: Meg kell egyezni Magyarországgal

Egy éven belül több víz kerülhet a Dunába - mondta Bugár Béla, a szlovákiai Híd párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Meg kell egyezni Magyarországgal - mondta a Duna évtizedek óta vitatott vízmegosztásának kérdéséről Bugár Béla, a szlovákiai Híd párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A frissen alakult pozsonyi kormánykoalícióban részt vevő párt vezetője hozzátette, a bősi erőmű vízmegosztási vitájának ügyéről már a koalíciós tárgyalásokon megkezdték az egyeztetést.

"Úgy tudom, Magyarország egyik legnagyobb problémája az, hogy kevesebb vizet kap – kevesebbet engednek be a mederbe –, mint amire szükség volna. Ez egy tárgyalási alap. Szerintem a két ország anélkül, hogy nemzetközi bíróság döntését akarná még egyszer kicsikarni, meg tud egyezni. Mi mindent megteszünk annak érdekében - hisz hozzánk, a környezetvédelmi minisztériumhoz tartozik többek között például a bősi vízlépcsőrendszer is –, hogy Szlovákia és Magyarország ebben a témában ne görcsösen ragaszkodjon egy ítélethez, hanem ez a kérdés egy megoldott problémaként végre lekerüljön az asztalról” - fogalmazott a politikus.

A szlovák parlament alelnöke azt mondta, az előzetes megbeszélések alapján, amennyiben a Híd politikusa, Solymos László vezette környezetvédelmi tárca elkészíti a javaslatát, a kormány támogatni fogja azt.

„Természetesen mindig azt kell megnézni, hogy a több víz az mennyi víz” - hangsúlyozta Bugár Béla. „Szerintem most jön el az az időszak, amikor azt mondjuk: ami a két ország között valamiféle traumát, görcsöt vált ki, azt nagyon gyorsan oldjuk fel” - fűzte hozzá.

A Híd elnöke szerint nem azzal kell foglalkoznia a pozsonyi kormánynak, hogy mi az, ami megterheli a két ország viszonyát, hanem azzal, ami megoldható. Ilyen a vízmegosztás kérdése is.

„Úgy gondolom, hogy szeptember és december között már az első ilyen tárgyalásoknak meg kell kezdődniük. Nagyon örülnék, ha egy éven belül ezek a tárgyalások lezárulnának és azt mondhatná a két ország: megegyeztünk” – mondta Bugár Béla.

Szlovákia a kilencvenes évek elején terelte el a Duna vizét Bősnél. A hágai nemzetközi bíróság 1997-ben hozott ítéletet, amely megállapodásra kötelezte a feleket. Azt azóta sem hajtották végre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×