eur:
393.48
usd:
368.49
bux:
66043.7
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Gyévai: a menedékjog nem mentsvár

Jelentősen csökkent a Törökországból Görögországba illegálisan érkező migránsok száma: az elmúlt 24 óra alatt csupán 68-an keltek át a török partokról az égei-tengeri szigetekre - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo főszerkesztője. Gyévai Zoltán hozzátette: a hét elejétől ugyanis visszaszállítják az illegálisan érkezetteket a kiindulási országba.

A BruxInfo főszerkesztője elmondta: „ez töredéke annak, mint ahány ember az EU-török megállapodás előtt érkezett, még februárban is 1800-2000 ember kelt át naponta. Nyilván a görögök azt szeretnék látni, hogy ennél is kevesebben érkeznének. Ez nem történik meg, egyrészt mert mindig lesznek olyanok, akik megpróbálják, másrészt egy-két napon, de héten belül nincs változás. Új szakaszba csak április 4-én lépett az EU-török nyilatkozatterv végrehajtása. Attól kezdve a nemzetközi védelemre jogosult szíriaiakat is vissza lehet küldeni Törökországba, ha előtte lefolytatták a menedékjogi eljárást, hiszen menedékjogi kérelem benyújtására és ügyük egyedi elbírálására mindenkinek joga lesz, aki nemzetközi védelemre szorul.”

„A menedékjog nem jelent semmilyen mentsvárat, kibúvót. Az odaérkezők nem választhatják meg, hol kérnek menedékjogot, az érkezés szerinti első országban kell a menedékjogi kérelmüket benyújtani. Magyarország azon az alapon is visszaküldhet Szerbiába menedékkérőket, hogy már Szerbiában, biztonságos harmadik országban menedékjogi kérelmet kell benyújtaniuk. Ha tehát nem akarnak Görögországban menedékjogi kérelmet benyújtani, mert Németországban akarnak, akkor Görögország jogszerűen is visszaküldheti őket Törökországba, azon az alapon, hogy nem kértek menedékjogot Görögországba” - hangsúlyozta Gyévai Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×