eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megerősítette miniszterjelöltjei személyét a Most-Híd

A Most-Híd szlovák-magyar párt az alakulóban lévő négypárti koalíciós kormányba Lucia Zitnanskát, a párt egyik alelnökét jelöli az igazságügyi, Solymos László alelnököt pedig a környezetvédelmi tárca élére - erősítette meg hétfőn a párt sajtóosztálya. Bugár Béla a Most-Híd elnöke a pozsonyi parlament egyik házalelnöki posztját tölti majd be.

Az, hogy a Most-Híd, Zitnanskát és Solymost jelöli az általuk irányítandó tárcák élére, várható volt, a jelöltek nevei már a leendő kormányzati posztoknak a koalíciós partnerek közötti szétosztása után felmerültek, a hivatalos megerősítésre azonban csak hétfőn került sor.

A civil életben ügyvédként tevékenykedő Lucia Zitnanská, 2002-ben a - mostani választáson a parlamenten kívül maradt - Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) által jelölt igazságügyi államtitkárként vállalt először kormányzati szerepet. Később már - az időközben teljesen lemorzsolódott - Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) színeiben rövidebb ideig kétszer is betöltötte az igazságügyi miniszter posztját.

A gépészmérnöki végzettségű, a civil életben vállalkozóként tevékenykedő Solymos László, a Most-Híd alelnöke, a végéhez közeledő parlamenti ciklusban a párt frakciójának vezetője volt. Kormányzati pozíciót eddig nem látott el. Bugár Béla pártja a két miniszteri poszton kívül még öt államtitkári helyet is kapott, ezek a tisztségviselőik az igazságügyi, a közlekedési, az oktatásügyi, a környezetvédelmi illetve a szociálisügyi tárcánál lesznek.

Hétfőn az új pozsonyi parlamentbe illetve a kormánykoalícióba is legkisebbként bejutott jobboldali Háló (Siet) is véglegesítette miniszterjelöltjének személyét. A párt - amelyet igencsak megrázott a Ficoékkal való koalícióra lépés, a múlt héten több képviselőjük lépett ki tőlük, hétfőn pedig több száz párttagjuk tette ugyanezt - a közlekedési tárca élére egy menedzseri tapasztalatokkal rendelkező szakértőt Roman Brecely-t jelöli.

A négypárti koalíció második legerősebb pártja a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a nekik jutott három minisztérium közül eddig csak a leendő védelmi miniszter személyét, Peter Gajdos nevét hozták nyilvánosságra. Az ugyancsak általuk megszerzett oktatásügyi illetve földművelésügyi tárcák vezetőinek nevei legkésőbb holnap látnak napvilágot.

Estére ígérte minisztereinek hivatalos listáját a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia, nagy meglepetések azonban náluk sem várhatóak. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által korábban közölt, de eddig nem megerősített információk szerint az Irány jelöltje a kormányfő-helyettesi posztra Peter Pellegrini, a törvényhozás jelenlegi elnöke lesz, és az általuk birtokolt kulcstárcák élén is az eddigi miniszterek maradnak. Így a külügyi tárcát továbbra is Miroslav Lajcák, a belügyit Robert Kalinák, a pénzügyminisztériumot Peter Kazimír, a munka, szociális és családügyi tárcát pedig Ján Richter a kulturális tárcát pedig Marek Madaric vezeti majd. Az ugyancsak az Irány jelöltjei által betöltendő gazdasági és egészségügyi tárcák vezetőiről még nem született végleges döntés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×