Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődött az unió és Törökország vezetőinek csúcstalálkozója Brüsszelben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelyen előzetes hírek szerint megvitatják a migrációs válság kezelésének főbb kérdéseit, különös tekintettel az EU-Törökország cselekvési terv végrehajtására.

Az uniós és török vezetők a migrációs válságot érintő, egy munkaebéd keretében tervezett megbeszélésének középpontjában a novemberben elfogadott EU-Törökország cselekvési terv végrehajtása áll, valamint az Égei-tengeren tevékenykedő embercsempész-hálózatok felszámolása.

Az unió azt várja Törökországtól, hogy már partjainál állítsa meg a menedékkérők útnak indulását Európa felé, valamint fogadja vissza a gazdasági bevándorlókat és mindazokat, akik az európai szabályozás értelmében nem jogosultak nemzetközi védelemre.

Uniós vezetők a hétfői csúcstalálkozó eredményeként a nyugat-balkáni útvonal lezárásának lehetőségéről beszéltek, ugyanakkor Angela Merkel német kancellár az értekezletre érkezésekor kijelentette, hogy ellenzi azt, amely a gyakorlatban a görög-macedón határszakasz lezárását jelentené.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken úgy nyilatkozott, hogy a tavaly kidolgozott cselekvési terv végrehajtásában komoly előrelépések mutatkoznak, ugyanakkor még mindig túl sokan érkeznek Görögországba a török partok felől illegálisan.

Tusk előzetesen beszámolt arról, hogy Ahmet Davutoglu török kormányfő megerősítette: Ankara készen áll a török vizeken feltartóztatott migránsok visszafogadására. Tusk hozzátette: úgy Törökország, mint az unió hisz abban, hogy csökkenteni lehet a nagyarányú bevándorlást azzal, ha Görögországból gyorsan visszaküldik a nemzetközi védelemre nem szoruló bevándorlókat.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja pénteken jelentette be, hogy az unió elfogadta és pozitív mérleget vont Törökország második helyzetjelentéséről a vízumliberalizációs útiterv feltételeinek török végrehajtása tekintetében.

Avramopulousz kitért arra is, hogy az uniós bizottság átutalta Törökországnak a menekültek helyzetének javítását célzó 3 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagból az első, 95 millió eurós részletet.

Az uniós és török vezetők hétfői tárgyalásán a külső határok védelme, a menedékkérők az unión belüli áthelyezése, illetve a visszaküldésére vonatkozó határozatok, valamint a humanitárius segítségnyújtás is szóba kerül.