eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nemzetközi felháborodást váltott ki a török állam sajtószabadság elleni lépése

Könnygázt és vízágyúkat vetett be péntek este a török rendőrség, hogy átverekedhesse magát az ellenzéki Zaman médiacsoport szerkesztőségénél összegyűlt tömegen, majd megrohamozta az épületet. A több száz demonstráló amiatt tiltakozott, mert egy pénteki bírósági döntés értelmében a lap igazgatását az állam által kinevezett tagokból álló felügyeletre bízták, s ez sokak szerint gyakorlatilag a Zaman állami ellenőrzés alá helyezését jelenti.

A Törökország egyik legnagyobb példányszámú újságja és a hozzá kapcsolódó médiumok a Recep Tayyip Erdogan török elnök legnagyobb politikai ellenfelének számító Fethullah Gülen iszlám hitszónok érdekeltségébe tartoznak.

Gülen ellen január elején pert indítottak a török hatóságok, és azzal vádolják, hogy 2013-ban egy korrupciós botrány kirobbantásával meg akarta dönteni az akkor miniszterelnök Erdogan hatalmát.

A pénteki döntés az angol nyelvű Today's Zaman című lapot, valamint egy hírügynökséget érint, s azzal, hogy ezentúl Ankara nevezi ki a médiacsoport szerkesztőségének és menedzsmentjének vezetőit, tovább szűkül az ellenzéki televíziós csatornák és újságok köre Törökországban.

Abdulhamid Bilici, a Zaman főszerkesztője a szerkesztőség előtt egybegyűlt tömegnek azt mondta, az isztambuli főügyész által meghozott bírósági határozat "a demokrácia fekete napja" Törökországban.

Az ügy nemzetközi felháborodást váltott ki. John Kerry amerikai külügyminiszter egyik szóvivője pénteken nyugtalanítónak nevezte a lépést. Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa elítélte a történteket, és úgy vélte, a sajtószabadság nagyon súlyos megsértéséről van szó, s ennek nincs helye egy demokratikus társadalomban.

A Gülen és hívei elleni hatósági fellépés szüntelenül folyik azóta, hogy az Erdogan által alapított Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tavaly novemberben megnyerte az előre hozott választásokat.

Az 1999 óta az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Gülen korábban Erdogan szövetségese volt, egy ideje azonban legfőbb ellenfelének számít, és úgy tudni róla, hogy jelentős befolyásra tett szert az igazságszolgáltatásban és az államigazgatásban. A török elnök azzal
vádolja a befolyásos hitszónokot, hogy "párhuzamos államot" akar kiépíteni a Törökországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×