Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszafogottságra szólította fel a cseh államfőt a parlament felsőháza

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyilatkozataiban és cselekedeteiben visszafogottságra és mértéktartásra hívta fel Milos Zeman cseh államfőt csütörtökön a prágai parlament felsőháza.

Reagálásában az elnök szóvivője leszögezte: Milos Zeman nem engedi, hogy bárki is "szájkosarat" tegyen rá, és a szenátusi határozatot "Zeman-ellenes folklórnak" minősítette.

A szenátus határozata szerint a köztársasági elnöknek nyilatkozataiban visszafogottabbaknak kellene lennie, hogy ne sértse más állami szervek méltóságát, ne veszélyeztesse az ország szövetségesi kapcsolatait, valamint külpolitikai orientációját, és ne ossza meg a társadalmat.

"A köztársasági elnöknek mint az állam fejének garantálnia kellene a rendet. Küldetése a társadalom egyesítése, a konfliktusok mérséklése, ezért nem lenne szabad kilépnie alkotmányos szerepéből, nyilatkozataival és cselekedeteivel megosztania a társadalmat" - olvasható a kormányoldali többségű felsőház által elfogadott határozatban.

A 81 tagú felsőházban a szavazáskor 35 szenátor volt jelen, közülük 18-an szavazták meg a határozati javaslatot, amelyet a kormányoldal és az ellenzék néhány szenátora közösen terjesztett elő.

A szenátus azután tűzte napirendre ezt a témát, hogy Milos Zeman különféle nyilatkozataival és cselekedeteivel nyilvános vitákat gerjesztett a cseh társadalomban. Zeman az utóbbi hónapokban például több ízben is nyilvánosan bírálta az Oroszország elleni szankciókat, megértését fejezte ki a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásával kapcsolatban, ismételten elutasította több jelölt professzori kinevezését, részt vett a szélsőségesnek tartott Iszlámellenes Blokk tüntetésén, s a sajtó szerint elfogadhatatlan megjegyzéseket tett a menekültügyben, illetve Bohuslav Sobotka miniszterelnök személyére.

"Bár a határozat elfogadása csak a Zeman-ellenes folklór része, közölhetek a szenátorokkal egy jó hírt: a felmérések szerint az elnök úr összeköti a társadalom tagjait, hiszen élvezi a lakosság 70 százalékának támogatását" - reagált a szenátusi határozatra Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren.

"Ugyanakkor mindenkit biztosíthatok, hogy az elnök úr nem enged szájkosarat tenni magára. Továbbra is nyíltan fog beszélni arról a veszélyről, amelyet a migrációs válság jelent" - írta a szóvivő.