Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kína hangradaros hajóval keresi az eltűnt maláj utasszállítót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hangradarral felszerelt keresőhajóval csatlakozik Kína a 2014 tavaszán az Andamán-tenger fölött eltűnt utasszállító utáni kutatáshoz - közölte pénteken Warren Truss ausztrál kormányfő-helyettes.

A maláj légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó, MH370-es járata 239 emberrel a fedélzetén tűnt el nyomtalanul 2014 márciusában, miután ismeretlen okból jelentősen eltért a tervezett útvonaltól.

A kínai Tung Haj Csiu 101 nevű kutatóhajó az Indiai-óceán déli vizein fogja keresni a gép maradványait, ahol a repülő minden valószínűség szerint a tengerbe zuhant.

Az Ausztrália vezette tenger alatti keresés minden idők egyik legköltségesebb tengeri kutatóakciója; a durván 60 ezer négyzetkilométeres terület eddig teljesen eredménytelen átvizsgálása 120 millió ausztrál dollárt (kb. 24 milliárd forint) emésztett fel.

A kínai hajó csatlakozásával immár négyre bővül a tengerfeneket pásztázó szonáros hajók száma, a kutatási területet pedig megduplázzák. A Tung Haj Csiu 101 várhatóan vasárnap hajózik ki Szingapúrból, és előreláthatólag február végén kezdi majd a kutatást.

A gépből eddig mindössze egyetlen roncsdarab került elő, amelyet tavaly nyáron a Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén vetett partra a tenger. Az utasok többsége kínai volt, ám ez az első alkalom, hogy Kína is részt vállal a kutatás terheiből.