Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiányzott az Elefánt a republikánus vitáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legnépszerűbbnek tartott republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump távollétében tartották meg az előválasztások előtti utolsó republikánus tévévitát.

A legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns, a milliárdos üzletember, Donald Trump azért nem vett részt a Fox televízió által szervezett elnökjelölt-aspiránsi vitán, mert álláspontja szerint az egyik műsorvezető, Megyn Kelly, részrehajló és ellenséges vele.

A tavaly augusztusi elnök-jelölt aspiránsi tévévita után Trump nevetségesnek nevezte Megyn Kelly kemény kérdéseit, majd egy sokak által szexizmusként értelmezett megjegyzéssel támadta a műsorvezetőt. A televízió vezetői ennek ellenére az utolsó pillanatig fenntartottak számára egy üres dobogót, Donald Trump azonban nem gondolta meg magát, és inkább tartott egy jótékonysági nagygyűlést ugyanazon a településen, ahol a vitát rendezték, az iowai Des Moines-ben.

"Hogy nekem személyesen jó vagy rossz, több szavazatot kapok vagy kevesebbet, senki nem tudja, de Önöknek biztosan tetszeni fog, hogy több mint 5 millió dollárt gyűjtöttünk össze egy nap alatt" - fogalmazott Donald Trump.

A tévévitán így hét elnökjelölt-aspiráns jelent meg, köztük Jeb Bush volt floridai kormányzó, Ben Carson sebészorvos és Marco Rubio floridai szenátor, a beszélgetés mégis Trumppal kezdődött.

"Foglalkozzunk kicsit az elefánttal, aki nincs itt ma este" - kérte Megyn Kelly a jelenlévő politikusokat, utalva a republikánus párt jelképére, az elefántra.

"Én kissé hiányolom Donald Trump-ot, ő egy kis plüssmackó számomra" - ironizált Jeb Bush.

A vita első nagy témaköre a külpolitika és a terrorellenes küzdelem volt. Többen is úgy vélték, hogy Barack Obama elnök politikája rontott az amerikai védelmi képességeken, Ted Cruz texasi szenátor szerint a haderő siralmas állapotban van, a floridai Marco Rubio szenátor pedig arról beszélt, hogy az emberiség történetének legveszélyesebb csoportja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amelyet katonai úton kell legyőzni, amihez újra kell építeni a haderőt.

Jeb Bush arról beszélt, hogy a terrorizmus ellen erőteljesen fel kell venni a harcot, ám amikor az egyik műsorvezető azt kérdezte tőle, milyen tanulságokat fogalmaz meg önmaga számára a testvére, George W. Bush elnök iraki és afganisztáni politikája után, a kérdésre nem válaszolt. Mindössze azt mondta: a terrorszervezet "kalifátusát" el kell pusztítani.

A politikusok - főleg a bevándorlás ügyében - egymással is vitába keveredtek, de gyakran támadták Hillary Clintont és a demokraták másik elnökjelölt-aspiránsát, Bernie Sanderst, akiről Marco Rubio a vita hevében azt találta mondani, hogy "legyen inkább Svédország elnöke". Sanders ugyanis a napokban azt mondta: azt szeretné, ha a szociális ellátásokat illetően az Egyesült Államok olyan lenne, mint Svédország.

Hanganyag: Sigmond Árpád