Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Portugál elnökválasztás - A jobboldali jelölt győzött

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Marcelo Rebelo de Sousa jobboldali elnökjelölt nyerte meg a vasárnapi portugáliai elnökválasztást - jelentette be a portugál választási bizottság.

Rebelo de Sousa a szavazatok 99 százalékának összesítése alapján a voksok 52 százalékát nyerte el, így nem lesz szükség második fordulóra.

Sousa győzelme megfelelt az előzetes közvélemény-kutatásoknak.

Legfőbb ellenfele, a 61 éves, baloldali Antonio Sampaio de Novoa 22 százalékos eredményt ért el. A lisszaboni egyetem volt rektora megszorításellenes politikájával a baloldali eszmék megtestesítője.

A köztársasági elnöki intézmény köztiszteletnek örvend Portugáliában, és komoly szerepe van politikai válságok idején. Az államfő legkomolyabb jogosítványa a parlament feloszlatásának lehetősége, amelyet mandátumának utolsó hat hónapjában és az új parlament beiktatását követő fél évben nem használhat.

A jövendő elnök március 9-én teszi le hivatali esküjét, de a fenti lehetőséggel csak április végén élhet először, mivel tavaly október 4-én országgyűlési választások voltak Portugáliában. Bár akkor újra a jobboldal győzött, abszolút többség híján és a baloldal váratlan szövetségkötése után végül elveszítette parlamenti többségét, így a végrehajtó hatalom a szocialisták kezébe került.

Politológusok szerint a választási kampányában nemzeti konszenzusteremtést ígérő Sousa nem tervezi a törvényhozás azonnali feloszlatását, azonban sort keríthet rá abban az esetben, ha a radikális baloldal esetleg megvonja támogatását a kormánytól, amivel megnyitná az utat egy újabb politikai válság előtt.