Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szaúdi támadásokra szólított fel az al-Kaida vezetője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szaúd-Arábia elleni támadásokra szólította fel híveit az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője, bosszúból mintegy negyven dzsihadista szaúdi kivégzéséért.

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ csütörtöki tájékoztatása szerint Ajman az-Zavahíri az internetre feltett hétperces hangüzenetében részvétét fejezte ki a kivégzett "szent harcosok" hozzátartozóinak.

Egyúttal arra szólította fel híveit, hogy amikor csak alkalmuk nyílik rá, intézzenek támadásokat a szaúdi uralkodócsalád érdekeltségei ellen. Zavahíri szerint a "romlott" szaúdi rezsim meghamisítja a vallásukat. A szaúdiakat arra kérte, hogy szabaduljanak meg tőle.

Al-Kaida arab-félszigeti (AQAP) és észak-afrikai (AQIM) szárnya hétfőn közös közleményében fenyegette meg bosszúval Rijádot a kivégzett dzsihadisták miatt.

A szaúdi hatóságok január 2-án bejelentették, hogy kivégeztek terrorizmus vádjával elítélt 47 személyt, köztük 45 szaúdit. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a kivégzettek zömének köze volt az al-Kaida terrorszervezet által 2003 és 2006 között Szaúd-Arábiában elkövetett merényletekhez.

Ugyanaznap kivégezték Nimr al-Nimr síita főpapot, Rijád egyik legkeményebb bírálóját is, ami hatalmas felháborodást keltett a síita Iránban. Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét még aznap tüntetők támadták meg és feldúlták. Válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.