eur:
392.93
usd:
366.26
bux:
66775.03
2024. április 26. péntek Ervin

Szaúdi támadásokra szólított fel az al-Kaida vezetője

Szaúd-Arábia elleni támadásokra szólította fel híveit az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője, bosszúból mintegy negyven dzsihadista szaúdi kivégzéséért.

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ csütörtöki tájékoztatása szerint Ajman az-Zavahíri az internetre feltett hétperces hangüzenetében részvétét fejezte ki a kivégzett "szent harcosok" hozzátartozóinak.

Egyúttal arra szólította fel híveit, hogy amikor csak alkalmuk nyílik rá, intézzenek támadásokat a szaúdi uralkodócsalád érdekeltségei ellen. Zavahíri szerint a "romlott" szaúdi rezsim meghamisítja a vallásukat. A szaúdiakat arra kérte, hogy szabaduljanak meg tőle.

Al-Kaida arab-félszigeti (AQAP) és észak-afrikai (AQIM) szárnya hétfőn közös közleményében fenyegette meg bosszúval Rijádot a kivégzett dzsihadisták miatt.

A szaúdi hatóságok január 2-án bejelentették, hogy kivégeztek terrorizmus vádjával elítélt 47 személyt, köztük 45 szaúdit. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a kivégzettek zömének köze volt az al-Kaida terrorszervezet által 2003 és 2006 között Szaúd-Arábiában elkövetett merényletekhez.

Ugyanaznap kivégezték Nimr al-Nimr síita főpapot, Rijád egyik legkeményebb bírálóját is, ami hatalmas felháborodást keltett a síita Iránban. Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét még aznap tüntetők támadták meg és feldúlták. Válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×