eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyiptom letartóztatásokkal készül a forradalom évfordulójára

Egyiptomban a kairói metrók bekamerázásával, a belvárosi kávézók átfésülésével és az interneten tevékenykedő "terrorgyanús aktivisták" letartóztatásával készülnek a hatóságok a Hoszni Mubarak több évtizedes uralmának véget vető 2011-es forradalom január 25-i évfordulójára.

A hatóságok minden erővel azon vannak, hogy megakadályozzák a demonstrációkat. Az al-Jóm asz-Szábe című napilap címoldalán csütörtökön azt írja, a biztonsági szervek megkezdték a forradalmi tömegtüntetések helyszínén, a Tahrír téren, illetve annak közelében működő kávézók megfigyelését, mivel azok ismert találkozóhelyei a különböző "aktivistáknak és a Muzulmán Testvériség tagjainak".

Az elsőszámú közellenségnek számító Muzulmán Testvériséget még 2013-ban betiltották, majd terrorcsoporttá nyilvánították, miután a hadsereg elmozdította az iszlamista szervezetből kikerült államfőt, Mohamed Murszit.

A napilap szerint a biztonsági erők tagjai átfogó információgyűjtésbe fogtak a legismertebb baloldali csoportok "szélsőséges aktivistáival" kapcsolatban is. A műveletek célja "a közbiztonság megzavarásának, a polgárok elleni erőszak elkövetésének és a létfontosságú állami létesítmények megtámadásának megakadályozása".

A mostani lesz a Hoszni Mubarak autokrata elnök három évtizedes országlásának véget vető tömeges megmozdulások ötödik évfordulója. A belügyi szóvivő szerda este közölte, hogy elfogták a testvériség 47 "terrorista (Facebook-) oldalának" üzemeltetőit, akik arra szólították fel követőiket, hogy január 25-én vonuljanak az utcára. Az nem derült ki, hogy hány emberről van szó.

A legnépesebb arab ország fővárosának naponta körülbelül 2,5 millió utast ellátó metróvonalain kétezer megfigyelő kamerát szereltek fel a minap. A "Megnyugodhatsz" szlogennel fémjelzett akció hivatalos célja, hogy megelőzzék a lopásokat, a nők molesztálását és a terrorcselekményeket.

A vallásügyi minisztérium tíz napja arra kötelezte az ország imámjait, hogy a pénteki ima alatti szónoklat hatóságilag egységesített szövegének értelmében tiltsák el a hívőket a 25-i demonstrációktól. A szöveg szerint az utcára vonulásra való "ördögi felhívás súlyos bűn, amelynek célja az ország romba döntése, az öldöklés és a pusztítás".

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök rendeletei alapján tavaly több terrorizmussal kapcsolatos törvény született, amelyek szerint terroristának számítanak, akik megzavarják a tömegközlekedést, vagy elfoglalják, megrongálják a köztereket és az állami létesítményeket. Egy augusztusi rendelet szerint halálbüntetéssel sújtható az, akit terrorcsoport vezetése vagy támadások finanszírozása miatt ítélnek el.

Egy 2013-ban született törvény a tüntetéseket szigorú hatósági engedélyekhez köti, a nem engedélyezett demonstrációk résztvevőit pedig több év szabadságvesztéssel bünteti. A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet két napja arra szólította fel az újonnan alakult egyiptomi parlamentet, hogy korrigálja a szervezet szerint a szabadságjogokat sértő törvényeket, amelyeket "egyéb vádakkal kombinálva arra használtak fel, hogy emberek ezreit börtönözzék be".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×