eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Önmegtartóztatásra szólítják fel a török jegyespárokat

Önmegtartóztatásra szólítja fel a házasságra készülő török párokat a Vallási Ügyek Legfelsőbb Tanácsa internetes oldalán hétfőn közzétett nyilatkozatában - jelentette a Dogan török hírügynökség.

A dokumentum szerint azoknak, akik terveik szerint összekötik majd életüket, tartózkodniuk illik a flörttől, attól, hogy nyilvános helyen kéz a kézben járjanak, továbbá több, az iszlám által nem jóváhagyott viselkedési formától.

"Semmi baj nincs azzal, ha a jegyespár találkozik, a fiatalok megismerik egymást, mindaddig, amíg betartják a magánélet szabályait" - áll a nyilatkozatban.

Pletykák alapjául szolgálhat, ha a pár együtt él vagy kettesben marad - intenek óva a túlnyomórészt muzulmán Törökország vallási vezetői.

Bár sok török, főként Isztambulban, európai életmódot folytat, az Égei-tenger vidékén, valamint a fővárosban, Ankarában, az ország nagy részére is jellemző hagyományos értékek és vallásos konzervativizmus az uralkodó.

Számos helyütt a házasság előtti szex nem csupán tabutéma, de fel sem merülhet.

A rendszer bírálói szerint Törökországban bújtatott iszlamizáció zajlik, Recep Tayyip Erdogan korábbi miniszterelnök, jelenlegi államfő szándékosan "rombolja" a Musztafa Kemal Atatürk, a köztársaság megalapítója által bevezetett modern, világi elveket.

A kormány álláspontja szerint az intézet csak az egykor tiltott vallásszabadságot biztosítja a hithű muzulmánok számára.

A Vallási Ügyek Legfelsőbb Tanácsa 1924-ben alakult abból a célból, hogy a vallás helyzetét felügyelje az Oszmán Birodalom összeomlását követően létrehozott, az államot és az egyházat szétválasztó Török Köztársaságban. Az ország alkotmányába foglalt feladatai szerint a testület gyakran fogalmaz meg az erkölcsi életre vonatkozó irányelveket, tanácsokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×