eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A holland pénzügyminiszter szerint "mini Schengen" jöhet

Kívül rekedhetnek egy jövőbeli "mini schengeni övezeten" azok az európai uniós tagországok, amelyek nem megfelelően őrzik az uniós külső határokat, és nem vesznek részt a menekültek igazságos elosztásában - jelentette ki egy pénteken megjelent lapinterjúban Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurózóna pénzügyminiszteri tanácsának elnöke.

A belső határok szabad átjárását biztosító schengeni övezet nem tudna működni, ha csak néhány tagország fogadna be menekülteket.

"Néhány ország viseli a terhek oroszlánrészét a menekültválságban, ők fogadják be a legtöbb menekültet" - mondta a De Tijd és a L'Echo című belga napilapoknak adott interjúban, megnevezve Svédországot, Németországot, Ausztriát, Belgiumot és Hollandiát.

"Néhány ország most azt mondja: ez nem a mi problémánk, hanem a tietek. Sok szerencsét! Ez óriási nyomás alá helyezi az (európai) szolidaritást" - tette hozzá.

A 26 tagú schengeni övezet több országa, köztük több kelet-európai ország ellenzi az Európai Bizottságnak azt a tervét, hogy az uniós tagállamok elosszák egymás között az év eleje óta Európába érkező menekülteket. Lengyelország frissen megválasztott kormánya például közölte, hogy a párizsi merényletek után a terrorista támadások veszélye miatt nehezebb számára befogadni a háború és a szegénység elől a Közel-Keletről elmenekülő embereket.

Dijsselbloem kijelentette, hogy ő szeretné a jelenlegi schengeni övezet fenntartását, de ha a tagországok nem akarnak részt venni a menekültek igazságos elosztásában, akkor a többieknek kell valamit tenniük, mert bőkezű jóléti rendszerük nem fogja bírni a rengeteg migráns beáramlását.

E rendszerek "megőrzése érdekében őrizni kell a külső határokat, különben rengeteg ember jön és kér majd szociális támogatást, ami szét fogja vetni azokat. Ez történik máris Hollandiában" - jelentette ki.

Felszólította az unió országait, hogy áldozzanak több pénzt a külső határok védelmére, valamint a törökországi és a libanoni menekülttáborok fenntartására.

"Ha nem (erősítjük meg) a 28 EU-tagország vagy a schengeni övezet külső határainak ellenőrzését, akkor elképzelhető, hogy egy mini schengeni övezet szintjén kell majd ezt megtennünk" - szögezte le, hozzátéve, hogy ez utóbbit el akarja kerülni.

Hollandia már korábban felvetette egy kisebb schengeni övezet ötletét, de Németország, amely szerint a terv kivitelezhetetlen, azonnal elhatárolódott ettől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×