eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Élőlánc vasárnap a párizsi merényletek egyik helyszínén

A november 13-i párizsi merényletek egyik helyszíne előtt is elhaladó két kilométeres élőláncot szerveznek az éghajlatért vasárnap civil szervezetek a másnap kezdődő ENSZ-klímacsúcs alkalmából.

A terrortámadásokat követően kihirdetett gyülekezési tilalom a klímacsúcs kísérőrendezvényeire is vonatkozik, így elmarad az eredetileg a nyitónap előtti vasárnapra és december 12-re tervezett nagy "éghajlatmenetet" Párizsban.

Az Attac és az Alternatiba nevű szervezetek ezért a párizsi aktivistákat arra kérik, hogy vasárnap dél és délután 1 óra között alkossanak élőláncot a boulevard Voltaire két kilométeres szakaszán. A lánc az út mentén található Bataclan koncertterem előtt meg fog szakadni a merényletek 130 áldozatának emlékére, akik közül kilencvenen az épületben vesztették életüket.

"Nagyon sokan leszünk, hogy megható pillanat legyen ez az éghajlatért, a demokráciáért és a békéért, és egyúttal megemlékezés is a merényletek áldozataira" - közölte az Alternatiba.

Az élőlánc előtt délelőtt 10 és 11 óta az aktivisták cipőket helyeznek el a megemlékezések központi helyévé vált République téren. A cipők azokat az embereket jelképezik, akik nem tudnak a gyülekezési tilalom miatt felvonulni.

A francia vidéki városokban is betiltották a nagyobb megmozdulásokat, ezért egyes civil szerveztek tiltakoztak, és nyílt levélben kérték Francois Hollande államfőtől, hogy "bírálja felül a párizsi rendezvények betiltására vonatkozó döntést".

A világon mintegy száz országban 2 ezer rendezvény várható a klímacsúcs előtti hétvégén, köztük 57 felvonulás annak érdekében, hogy Párizsban megszülessen a klímamegállapodás.

Az ausztráliai Melbourne-ben pénteken 30 ezer emberre számítanak a szervezők, szombaton Manilában és Tokióban, vasárnap Sydney-ben, New Yorkban, Kampalában, Sao Paulóban és Londonban lesznek rendezvények.

Eddig 147 állam-, illetve kormányfő, köztük az amerikai és a kínai elnök is jelezte részvételét a csúcstalálkozó november 30-i nyitónapjára. A nemzetközi értekezlet célja, hogy most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld felmelegedését két Celsius-fokban maximalizálják az iparosodás előtti mértékhez képest. Az egyezmény a 2020-ban lejáró kiotói megállapodást váltaná fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×