eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A török és görög kormányfő megállapodott a menekülttragédiák megelőzését célzó együttműködésről

Törökország és Görögország a jövőben együttműködik annak megelőzése érdekében, hogy az Égei-tengeren újabb tragédiák történjenek az Európába tartó menekültekkel - jelentette be szerdán Ankarában a két ország kormányfője.

Ahmet Davutoglu török és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a találkozójukat követő közös sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a menekültek által jelentett terhet nem viselheti kizárólag Törökország és Görögország, a felelősségvállalásból ugyanis a többi európai nemzetnek is ki kell vennie a részét. Davutoglu közölte, hogy a két ország hamarosan Németországgal közösen tárgyal majd a menekültválságról, és egyúttal bejelentette azt is, hogy februárban Görögországba utazik.

Ciprasz ismételten hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Törökországban is létesítsenek európai uniós regisztrációs központokat, úgynevezett hot spotokat, lehetővé téve így a menekülteknek azt, hogy biztonságban elhagyhassák Törökországot. Davutoglu nem nyilatkozott a török kormány ezzel kapcsolatos álláspontjáról. A görög kormányfő egyúttal azt is kérte török kollégájától, hogy Ankara lépjen fel hatékonyabban az embercsempészek ellen.

Év eleje óta már több mint 650 ezer migráns indult útnak Törökországból - Görögország érintésével - Nyugat-Európába, és közülük sokan belefulladtak az Égei-tengerbe.

A török kormányfő arról is beszélt, hogy a két országnak most lehetősége van arra, hogy Ciprus megosztottsága ügyében cselekedjen. Ezt alátámasztja az egyedül Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság külügyminiszterének, Emine Colaknak szerdai nyilatkozata is, amely szerint Ciprus minden eddiginél közelebb áll ahhoz, hogy pontot tegyen a négy évtizede tartó megosztottsága végére. A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó Colak azt mondta, a szemben álló felek akár jövő májusra, egy népszavazást követően megegyezhetnek a megállapodás szövegéről. "Óvatos derűlátás jellemez minket. Azt gondoljuk, hogy most közelebb vagyunk (a megállapodáshoz), mint bármikor máskor" - hangsúlyozta.

Ciprus megosztottsága folyamatos feszültségforrás Görögország és Törökország között, és az egyik akadálya Törökország európai uniós csatlakozásának.

Ciprasz a Davutogluval folytatott megbeszélését követően elmondta, hogy hazája - bizonyos feltételek teljesülése mellett - "pozitív fényben" látja Törökország európai integrációs törekvéseit.

A görög kormányfő kedden érkezett Isztambulba, ahol aznap este Davutogluval együtt megtekintette a Törökország-Görögország barátságos labdarúgó-mérkőzést. A meccset azonban beárnyékolta, hogy néhány török szurkoló kifütyülte a görög csapatot a párizsi merényletsorozat áldozatainak tiszteletére tartott egyperces csend alatt. Ciprasz szerdán utazott tovább Ankarába, ahol még Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is megbeszélést folytat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×