eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Putyinról vitáztak az amerikai republikánus elnökjelöltek

Elemzők szerint nem volt egyértelmű nyertese az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránsok tegnap esti vitájában. Téma volt egyebek mellett a közel-keleti válság és a bevándorlás.

A Fox Business televíziós csatorna, a The Wall Street Journal napilap és a Facebook közösségi portál által a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban rendezett vita fő témaköre a gazdaság volt. A résztvevők különböző hangsúllyal ugyan, de egyaránt a kormányzati befolyás és az adók csökkentése, valamint a vállalkozások ösztönzése mellett foglaltak állást.

A külpolitikáról szólva Donald Trump azt mondta: nem bánja, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök szét akarja verni az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet Szíriában az orosz utasszállító gép lezuhanása után.

A jelöltek közötti versenyképességének megőrzéséért harcoló Jeb Bush volt floridai kormányzó azzal utasította vissza Trump szavait, hogy nem szabad Putyinnak megengedni a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel való összejátszást, mert "ez nem olyan, mint Monopolyt játszani".

Az előző televíziós összecsapás nyertesének nyilvánított és ismét magabiztosan szereplő Marco Rubio floridai szenátor gengszterként jellemezte Putyint, aki szerinte csak a geopolitikai erőből ért.

Az est egyik legnagyobb derültséget kiváltó mozzanata volt, hogy a vita egyetlen női résztvevője felhívta a figyelmet: ő Trumppal ellentétben nemcsak televíziós közvetítés során, hanem személyesen is találkozott Putyin elnökkel.

Carly Fiorina, a Hewlett-Packard vezérigazgatója pedig azt hangoztatta, hogy ő csak azután tárgyalna az orosz elnökkel, ha megerősítené a hatodik flottát, Lengyelországban kiépítené a rakétavédelmet, Szíriában pedig repüléstilalmi övezetet hozna létre.

A legtöbb aspiráns egyetértett abban, hogy Szíriában légtérzárat kellene létrehozni, aminek megvalósíthatóságát egyedül Rand Paul kentuckyi szenátor kérdőjelezte meg.

A pártbéli riválisok között parázs polémia bontakozott ki arról is, hogy Trump szerint ki kell toloncolni az Egyesült Államokból mind a 11 millió illegális bevándorlót.

John Kasich ohiói kormányzó ezt ostobaságnak nevezte és felemelte szavát a családok szétszakítása ellen. Bush szerint az intézkedést lehetetlen lenne végrehajtani, az nem tükrözné az amerikai értékeket, és meg kell engedni a bevándorlóknak, hogy elnyerjék a törvényes státust.

A republikánusok hivatalos elnökjelöltségéért vetélkedő politikusok legközelebb december 15-én, Las Vegasban mérkőznek majd meg egymással.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×