Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Putyinról vitáztak az amerikai republikánus elnökjelöltek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elemzők szerint nem volt egyértelmű nyertese az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránsok tegnap esti vitájában. Téma volt egyebek mellett a közel-keleti válság és a bevándorlás.

A Fox Business televíziós csatorna, a The Wall Street Journal napilap és a Facebook közösségi portál által a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban rendezett vita fő témaköre a gazdaság volt. A résztvevők különböző hangsúllyal ugyan, de egyaránt a kormányzati befolyás és az adók csökkentése, valamint a vállalkozások ösztönzése mellett foglaltak állást.

A külpolitikáról szólva Donald Trump azt mondta: nem bánja, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök szét akarja verni az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet Szíriában az orosz utasszállító gép lezuhanása után.

A jelöltek közötti versenyképességének megőrzéséért harcoló Jeb Bush volt floridai kormányzó azzal utasította vissza Trump szavait, hogy nem szabad Putyinnak megengedni a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel való összejátszást, mert "ez nem olyan, mint Monopolyt játszani".

Az előző televíziós összecsapás nyertesének nyilvánított és ismét magabiztosan szereplő Marco Rubio floridai szenátor gengszterként jellemezte Putyint, aki szerinte csak a geopolitikai erőből ért.

Az est egyik legnagyobb derültséget kiváltó mozzanata volt, hogy a vita egyetlen női résztvevője felhívta a figyelmet: ő Trumppal ellentétben nemcsak televíziós közvetítés során, hanem személyesen is találkozott Putyin elnökkel.

Carly Fiorina, a Hewlett-Packard vezérigazgatója pedig azt hangoztatta, hogy ő csak azután tárgyalna az orosz elnökkel, ha megerősítené a hatodik flottát, Lengyelországban kiépítené a rakétavédelmet, Szíriában pedig repüléstilalmi övezetet hozna létre.

A legtöbb aspiráns egyetértett abban, hogy Szíriában légtérzárat kellene létrehozni, aminek megvalósíthatóságát egyedül Rand Paul kentuckyi szenátor kérdőjelezte meg.

A pártbéli riválisok között parázs polémia bontakozott ki arról is, hogy Trump szerint ki kell toloncolni az Egyesült Államokból mind a 11 millió illegális bevándorlót.

John Kasich ohiói kormányzó ezt ostobaságnak nevezte és felemelte szavát a családok szétszakítása ellen. Bush szerint az intézkedést lehetetlen lenne végrehajtani, az nem tükrözné az amerikai értékeket, és meg kell engedni a bevándorlóknak, hogy elnyerjék a törvényes státust.

A republikánusok hivatalos elnökjelöltségéért vetélkedő politikusok legközelebb december 15-én, Las Vegasban mérkőznek majd meg egymással.

Hanganyag: Németh Zoltán