eur:
390.23
usd:
364.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Németországban tovább egyeztetnek a szíriai menedékkérők jogállásáról

Németországban a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány tanácskozó testülete, a belügyminiszteri konferencia (IMK) napirendjére veszik a szíriai menedékkérők lehetséges menekültjogi státusának ügyét, amely körül a hét végén heves vita bontakozott ki a koalíciós pártok között.

Hétfőn Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott, hogy Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter felkérte Roger Lewentz Rajna-vidék-Pfalz tartományi belügyminisztert, az IMK elnökét, hogy vegyék az ügyet a testület tanácskozásainak napirendjére.

Az IMK a megfelelő "platform" a menedékkérők legnagyobb csoportját - az idén október végéig csaknem negyedmillió embert - kitevő szíriai állampolgárok lehetséges menedékjogi státusára vonatkozó kérdések megvitatására - mondta Johannes Dimroth, a belügyminisztérium szóvivője.

A tárcavezető pénteken jelentős felzúdulást okozott a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata pártnál (SPD), a parlamenti (Bundestag) ellenzéknél és civil szervezeteknél azzal a kijelentésével, hogy a polgárháború sújtotta arab országból származó menekülteknek a jövőben csak egy évre kellene tartózkodási engedélyt adni, és meg kellene vonni a családegyesítés lehetőségét.

A konzervatív CDU politikusa kiemelte, hogy hasonló helyzetben más országok is csak korlátozott időre nyújtanak védelmet. "Mi is ezt tesszük majd a jövőben a szírekkel, amennyiben azt mondjuk nekik, hogy kaptok védelmet, de csak úgynevezett oltalmazotti jogállást, amely időben korlátozott, és nem teszi lehetővé a családegyesítést" - tette hozzá.

A nyilatkozat hátteréről a belügyminisztérium szóvivője elmondta: az IMK-ban tavaly novemberben jutottak megállapodásra arról, hogy a szíriai menedékkérők esetében a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) egyszerűsített eljárást alkalmazzon. Ennek keretében a hivatal eltekint a menedékkérő személyes meghallgatásától, és a személyazonosság megállapítása után csak a benyújtott kérelem alapján dönt.

A miniszter a múlt hét elején utasította a felügyelete alá tartozó hivatalt, hogy térjen vissza a 2014 novembere előtti gyakorlathoz, vagyis folytassa le a menekültügyi eljárás valamennyi szakaszát. A pénteki nyilatkozat révén azonban világossá vált, hogy "további egyeztetésekre" van szükség, ezért a miniszter az utasítást felfüggesztette - mondta Johannes Dimroth.

A tájékoztatón Steffen Seibert kormányszóvivő többször megismételt újságírói kérdésre sem volt hajlandó elárulni, hogy Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke miként ítéli meg az ügyet és mikor értesült a BAMF-nak adott belügyminiszteri utasításról. Csak annyit mondott, hogy a kancellár "természetesen" továbbra is megbízik miniszterében, és "rendszeresen egyeztet vele".

Peter Altmaier kancelláriaminiszter, a kormány menekültügyi koordinátora egy vasárnapi interjúban azt mondta, hogy nem tudott Thomas de Maiziere utasításáról.

Az SPD egyelőre elzárkózik attól, hogy változtassanak a szíriai menedékkérőkre vonatkozó hatósági eljárási gyakorlaton. A konzervatívok részéről viszont több vezető politikus a támogatásáról biztosította a szövetségi belügyminisztert.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke egy hétfői lapinterjúban azt mondta, hogy "Thomas de Maiziere-nek igaza van".

"Ismét a törvényi előírások szerint kell eljárni, alaposan meg kell vizsgálni minden szíriai menedékjogi státusát" - mondta Seehofer a Süddeutsche Zeitungnak.

Támogatja a belügyminisztert a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter is, aki egy vasárnapi nyilatkozatában kiemelte: a nemzetközi jog előírásainak megfelelően minden egyes szíriai menedékkérő ügyét külön meg kell vizsgálni, és ha nem közvetlenül polgárháborús fenyegetés elől menekül az illető, akkor csak oltalmazotti státus jár neki.

A szíriai menedékkérők "nagyon nagy többsége" ebbe a kategóriába tartozik. Esetükben nemcsak lehetséges, hanem a korlátozott kapacitásokra tekintettel feltétlenül szükséges is korlátozni a családegyesítés lehetőségét, és a koalíciós pártoknak sürgősen meg kell állapodniuk erről - mondta Wolfgang Schäuble az ARD közszolgálati televíziónak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×