Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az orosz és az egyiptomi elnök repülésbiztonsági együttműködésről állapodott meg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az orosz és az egyiptomi illetékes szervek közötti, a repülés biztonságának megerősítését szolgáló együttműködésről állapodtak meg pénteki telefonbeszélgetésük során a két ország államfői.

Vlagyimir Putyin és Abdel-Fattáh esz-Szíszi megegyeztek abban, hogy megbízzák országaik illetékes szerveit, köztük az orosz és az egyiptomi biztonsági szolgálatokat és a repülésügyi hatóságokat, hogy folytassák tevékeny együttműködésüket a repülés biztonságának megerősítése érdekében - olvasható a Kremlnek a beszélgetésről kiadott közleményében.

Eszerint a felek szükségesnek nevezték, hogy mielőbb visszaállítsák a két ország közötti normális légi közlekedést. Egyetértettek abban, hogy a legmagasabb szinten kell szavatolni Egyiptomban a biztonsági normákat az orosz állampolgárok számára olyan körülmények között is, amikor orosz részről szüneteltetik az Egyiptomba tartó összes orosz légi járatot.

A két elnök azt is megállapította: ezek a lépések segítséget nyújtanak majd az egyiptomi hatóságoknak, hogy az ország repülőterein hatékonyabbá tegyék az általános biztonsági rendszert is.

A telefonbeszélgetésre azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin ezen a napon elrendelte az Egyiptomba tartó összes orosz légi járat felfüggesztését, és utasította a kormányt, hogy dolgozza ki az Egyiptomban tartózkodó orosz állampolgárok hazaszállításának mechanizmusát. Az államfőnek a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tanácsolta az intézkedést. Putyin elfogadta a javaslatot, és megbízta a kormányt, hogy ültesse át a gyakorlatba, akárcsak annak garantálását, hogy hazatérjenek az orosz állampolgárok az arab országból.

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, s a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt.

A valószínű okokat illetően egyre határozottabb kontúrokat ölt az a változat, amely szerint merénylet történt, valószínűleg a gép fedélzetén elhelyezett valamilyen szerkezet robbant fel.

A merénylet eshetőségét megerősíteni látszik a francia hírügynökségnek és a France2 közszolgálati televízió kairói tudósítójának a jelentése, amely szerint a fekete dobozok vizsgálata, összevetve a szerencsétlenség helyszínen talált nyomokkal, valamint a nyomozók tapasztalataival, "nyomatékosan alátámasztja" ezt a feltételezést. A televízió értesülése szerint a fekete dobozok vizsgálatának eredményét szombaton tervezik hivatalosan bejelenteni az egyiptomi hatóságok.