Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Harmadik napja tüntetnek a rendőrök Bulgáriában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Harmadik napja tüntettek a rendőrök csütörtökön Szófiában és Bulgária számos városában fizetésüknek és szociális juttatásaiknak a 2016-os költségvetési tervezetben előirányzott megkurtítása ellen tiltakozva.

Csütörtök este a rendőrök ismét lezárták a bolgár főváros központjába vezető utcákat, gyakorlatilag megbénítva a közlekedést. A tüntetők "példátlan provokációnak" nevezték szociális juttatásaik tervezett csökkentését.

A rendőrszakszervezetek csütörtökön arról számoltak be, hogy a hatóságok szankciókkal sújtják a tömegmegmozdulások résztvevőit.

A szakszervezeti vezetők felszólították a rendőrségi és belügyi egységek vezetőit, tartózkodjanak az olyan cselekedetektől, amelyek révén ellenőrizhetetlenül eszkalálódna a helyzet.

A bolgár média szerint feszültség van a bolgár hadseregen belül is. A katonák szintén készek tüntetni a szociális juttatások csökkentése miatt.

Nikolaj Nencsev védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a törvény tiltja a katonáknak a tüntetéseken való részvételt.

A rendőrök vasárnapra országos tiltakozó akciót szerveznek a fővárosba.

A jövő évi költségvetés keretében életbe lépő reform, amely kiváltotta a fegyveres testületek tagjainak haragját, egyebek mellett 20 napra csökkenté a rendvédelmi dolgozók és a tűzoltók éves szabadságát, és megszüntetné az évi 2 százalékos béremelést.