eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

ENSZ: ezrek élete van veszélyben

Több ezer ember éhezik a délnyugat-jemeni Taízban, mivel a harcok miatt nem lehet a városba élelmet juttatni - figyelmeztetett pénteken az ENSZ, felszólítva a szemben álló feleket, hogy tegyék lehetővé a település biztonságos elérését.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) genfi közleményében kitért arra, hogy a világszervezet utoljára több mint öt héttel ezelőtt tudott élelmiszer-szállítmányt bevinni a polgárháború sújtotta Jemen harmadik legnagyobb városába, ahol több százezren élnek.

"Ezrek élete forog veszélyben amiatt, hogy fogynak a készletek, és annak érdekében, hogy ne következzen be humanitárius tragédia, kérjük a Taíz városába való biztonságos és azonnali bejutás szavatolását" - hangsúlyozta a közleményben Muhannad Hádi, a WFP regionális igazgatója.

Mint rámutatott, ezek az emberek már így is borzalmasan szenvednek az éhségtől, és ha ez a helyzet továbbra is fennmarad, az éhezésből eredő károsodások visszafordíthatatlanok lesznek.

Szerdán a Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció - amely a nemzetközileg elismert elnök hatalmát igyekszik visszaállítani - Jemen-szerte támadta a levegőből az Irán támogatását élvező síita húszi mozgalom állásait, továbbá fegyvereket dobott le a Taízban lévő iszlamista milíciáknak.

Júniusban Jemen 22 kormányzóságából tízben volt rendkívüli élelmezési válsághelyzet, amely az éhínségnél mindössze egy fokkal jobb kategória a WFP ötpontos skáláján. Azóta nem frissítették ezt az értékelést, részben azért, mert a szakértőknek nem sikerült elegendő információt szerezniük a mostani állapotok felméréséhez.

A WFP pénteki jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jemeni lakosság harmadának, vagyis 7,6 millió embernek sürgősen élelmiszersegélyre van szüksége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×