eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A második fordulóban dől el, Klicsko marad-e a kijevi főpolgármester

Vitalij Klicsko jelenlegi főpolgármester és Boriszlav Bereza, a radikális Jobboldali Szektor (PSZ) volt szóvivője jutott be a kijevi főpolgármester-választás második fordulójába - jelentették be pénteken a kijevi választási bizottság ülésén, miután megkapták az utolsó kerületből is a jegyzőkönyvet a szavazatszámlálásról.

A voksok száz százalékának feldolgozása után a nem hivatalos végeredmény szerint az államfő mögött álló, Petro Porosenko Blokkja tömörülés által indított Klicsko kapta a legtöbb szavazatot, 353,3 ezret. A második helyen végzett Berezára - aki az általa nemrég, az október 25-i helyhatósági választásokra alapított Határozott Polgárok Pártja színeiben indult - 77,03 ezren szavaztak. A kijevi főpolgármester-választáson összesen 870,86 ezer érvényes voksot adtak le a választók.

Mivel Klicsko a szavazatoknak nem szerezte meg a többségét, csak a mintegy 40 százalékát, így a helyhatósági választásokról szóló jogszabály értelmében második fordulót kell rendezni Kijevben legkésőbb november 15-én, amelyen a két első helyen befutó jelölt méri össze ismét erejét.

Boriszlav Bereza 1974-ben született Kijevben. 2014 februárjától tavaly decemberig a Jobboldali Szektor információs részlegét vezette, a posztról túl sok elfoglaltsága miatt mondott le, miután egyeztetett erről a PSZ vezetőjével, Dmitro Jarossal. Jelenleg független parlamenti képviselő, tagja az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe delegált ukrán küldöttségnek.

A kijevi főpolgármester-választáson 29 jelölt indult. Klicsko nagy előnnyel nyerte az első fordulót, a következő négy helyen azonban nagyon szoros eredmények születtek: harmadik lett Olekszandr Omelcsenko - aki 1999-2006 között töltötte be a főpolgármesteri tisztet - alig több mint háromezer szavazattal lemaradva Bereza mögött. A negyedik helyen végzett Volodimir Bondarenko, a Julija Timosenko vezette Haza párt jelöltje 68,45 ezer szavazattal, az ötödiken pedig a lembergi polgármester Önsegély (Szamopomics) pártja által indított Szerhij Huszovszkij 67,2 ezer vokssal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×