Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több száz embert mentettek ki a tengerből a görög hatóságok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több száz embert mentettek ki a görög hatóságok az Égei-tengerből, miután az őket szállító csempészhajó felborult Leszbosz szigetének közelében - közölte a görög parti őrség.

A hatóságok 242 embert mentettek ki az Égei-tengerből, a parti őrség ugyanakkor folytatja a túlélők utáni kutatást, mert egyelőre nem világos, mennyien utaztak a lélekvesztőn a baleset bekövetkeztekor.

A görög parti őrség korábbi beszámolói szerint legalább tizenegy embert halt meg az Égei-tengeren bekövetkezett öt különböző incidensben szerdán, köztük több gyermek.

Todorisz Drítszasz, a kereskedelmi hajózásért felelős miniszter bánatának adott hangot a legutóbbi halálos következményű balesetek miatt az Égei-tengeren, és egységes uniós fellépést sürgetett, hogy a menedékkérők ne vállalkozzanak a kockázatos hajóutakra.

"A parti őrség csodálatra méltó, folyamatos küzdelme a menekültek megmentéséért, sajnos, az utóbbi időben egyre inkább a vízbe fulladtak utáni fájdalmas kutatóműveletté válik" - mondta. Hozzátette, Európa elsődleges feladata az kellene, hogy legyen, hogy a menekülteket a származási országukból biztonságosan átszállítsa az uniós országokba.

Görögország a fő európai belépési pontja a Közel-Keletről és Afrikából a jobb jövő reményében Nyugat-Európába tartóknak, az uniós tagállamok határellenőrzési ügynöksége (Frontex) adatai szerint az év eleje óta már jóval több mint 600 ezren érkeztek illegálisan Európába.