Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az elszigetelődés jeleként értékelték svájci lapok a választás eredményét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A svájciak hajlamosak "elbarikádozni magukat" a bizonytalan időszakokban - ennek jeleként értékelték a svájci lapok hétfőn, hogy az előző nap tartott parlamenti választásokon előretört a bevándorlás- és Európai Unió-ellenes jobboldali populista Svájci Néppárt (SVP).

"Svájc a keményvonalas jobboldal karjaiba vetette magát" - írta hétfőn a Le Courrier című baloldali lap. "Vasárnap egyértelműen a neoliberális politika és a szociális rendszer lebontása kapott szabad utat" a lap szerint.

"Fölösleges befogni az orrunkat, Svájc - legalábbis a szavazók fele - jobbra, nagyon is jobbra szavazott" - jegyezte meg a La Cote című újság. "Az SVP érdeme, hogy mindenki számára érthető üzenetet küldött: Svájcnak befelé kell fordulnia, hogy megvédje érdekeit" - jegyezte meg az újság.

A genfi Tribune de Geneve hiányolta a kampányból a komoly vitát a menekültügyről és a bevándorlási kérdésről, az SVP ellenfelei ugyanis nem akartak "reklámot csinálni pártnak" az SVP legfontosabb témájának emlegetésével. A jelöltek "a szokásos kiszólásaik helyett inkább hallgattak, a svájciak így pirulás nélkül szavazhattak az SVP-re, hogy megakadályozzák a veszély növekedését" - jegyezte meg a napilap.

Az SVP vezetői "ebben a bevándorlási és gazdasági bizonytalanság jellemezte időszakban meg tudták nyugtatni a szavazókat. Azt mondják, hogy meg fogják menteni Svájcot megtartva jelenlegi állapotában. Ügyesen becsomagolt hatalmas átverés" - tette hozzá a genfi napilap vezércikkírója.

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) konzervatív napilap szerint nem meglepetés az SVP és a Szabadelvű Demokratikus Párt (FDP) győzelme, a "normális állapotokhoz való visszatérést" jelképezik. Amikor a nép másképp gondolkozik mint a parlament, elengedhetetlen a korrekció - véli a Zürichben megjelenő napilap.

A sajtó kérdéseket tett fel az SVP már vasárnap megfogalmazott kérése kapcsán, hogy újabb tárcát szeretne a december 9-én a parlament által megalakítandó kormányban.

"Ma semmi sem utal arra, hogy az SVP második tagja a szövetségi tanácsban (kormány) megoldhatná az a bonyolult kérdést, amelyet egy más politikai formációkkal együtt kormányozni képtelen párt jelent" - írta a Le Temps című liberális lausanne-i napilap.

Ha az SVP alkalmas jelöltet mutat fel, a parlamentnek komolyan kell vennie a nép ítéletét - hangsúlyozta az Aargauer Zeitung. Az NZZ szerint a választások eredménye révén tisztelni kell az "SVP legitim jogát a második bársonyszékhez a kormányban".

Az új parlament 200 fős alsóházában a jobboldalnak 101 széke van, az SVP 65 képviselői helyet szerzett. A sajátos svájci politikai rendszer szerint a parlament választja meg tagjai közül négy évre a végrehajtó hatalmat gyakorló szövetségi tanácsot, a hétfős kormányt, amelyben 1959 óta valamennyi nagyobb párt képviselteti magát, és konszenzussal hoz döntést.

A parlamenti voksolással az sem dől el, hogy ki lesz az ország vezetője (állam- és kormányfője egy személyben), őt és az alelnököt ugyanis évente, mindig egy évre választja a törvényhozás a kormány tagjai közül.