Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Két újabb késeléses merényletet követtek el palesztinok Jeruzsálemben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két újabb palesztin támadó követett el merényletet késsel Jeruzsálemben szerda délután - közölte az izraeli média.

A kora esti órákban a központi buszpályaudvar mellett, a Jaffó utcában közepesen súlyos sebesülést okozott egy palesztin merénylő, amikor megkéselt egy hetven év körüli nőt.

Később megpróbált felszállni egy autóbuszra, de a busz sofőrje bezárta előtte az ajtót, miután felengedte a sebesült asszonyt. A helyszínre érkező határőr-rendőr ekkor több lövéssel lelőtte a menekülő támadót.

A Ynetnek, a Jediót Ahronót című újság honlapjának egy szemtanú azt nyilatkozta, hogy a mindig zsúfolt helyen a szemük láttára zajló dráma után a jelenlévők közül sokan leültek, és sírva fakadtak.

A mentők a megkéselt asszony mellett többeket azért kezeltek, mert sokkos állapotba kerültek. Később a rendőrség hatalmas erők bevetésével esetleges tettestársak után kutatva kiürítette, majd átkutatta a buszpályaudvart.

Ez szerdán már a második merénylet volt, ugyanis délután a rendőrség közlése szerint a jeruzsálemi óváros damaszkuszi kapujánál egy húszéves hebroni palesztin férfi kísérelt meg késes támadást, de őt még tettének végrehajtása előtt agyonlőtték.

A merényletre készülő, terepszínű nadrágban és pólóban lévő palesztin fiatalember gyanúsnak tűnt egy ott állomásozó rendőrnek, aki felszólította, hogy igazolja magát. A férfi ekkor elővett egy kést, amelyet a rendőr felé lendített, majd a késsel a kezében átrohant az izraeli biztonságiak ellenőrző pontján és az óváros bejárata felé szaladt. A biztonságiak ekkor lelőtték. Lelövését a véletlenül éppen onnan tudósító amerikai MSNBC tévétársaság videóra vette.

Ez volt az első merényletkísérlet Izraelben a rendkívüli biztonsági intézkedések bevezetése óta, amelyekről egy szerda hajnalig tartó maratoni értekezleten határozott az izraeli kormány.

A városokban, elsősorban Jeruzsálemben szerdától katonai alakulatokkal erősítették meg a civilek védelmét, miután az utóbbi napokban számos - főként késeléses - merényletet hajtottak végre Kelet-Jeruzsálemben élő arab fiatalok.

A szeptember közepén kezdődött erőszakhullám közvetlen kiváltó oka az al-Aksza mecset terének megnyitása volt a zsidó látogatók előtt. A napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos tüntetéseket, valamint általában késeléses merényleteket egyre többen tekintik "a harmadik intifádának" (palesztin felkelésnek).

A palesztinok szerint Izrael a látogatások engedélyezésével a Mecsetek terén meg akarja változtatni a státus quót, de ezt az izraeli vezetés tagadja. A Mecsetek tere - arab nevén Haram as-Saríf - az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.