Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Washingtont és Pekinget aggasztja a felhalmozódó japán plutóniumkészlet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Washingtont és Pekinget is aggasztja az, hogy Japán egyre nagyobb plutóniumkészleteket halmoz fel, és már most mintegy hatezer atomtöltet előállítására elegendő mennyiségű hasadóanyag birtokában van - derül ki amerikai és kínai közlésekből, amelyeket az orosz TASZSZ hírügynökség idézett.

A japán atomerőművek által elhasznált, fáradt nukleáris hasadóanyagot Nagy-Britanniában és Franciaországban dolgozzák fel, ahol atomfegyvergyártásra alkalmas plutóniumot vonnak ki belőle.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) adatai szerint a szigetország jelenleg 47,8 tonna ilyen plutóniummal rendelkezik, ebből 10,8 tonnát tárolnak Japánban, a többit Franciaországban és Nagy-Britanniában. Egyedül a szigetországban tárolt mennyiség 1350 atomtöltet készítésére elegendő.

Washington és Peking szerint ez biztonsági kockázatot jelent. Washingtonban arra figyelmeztetnek, hogy a készletek terrortámadás célpontjává is válhatnak. Kína szerint ez nemcsak a Japánnal szomszédos országokra, hanem az egész világra nézve veszélyt jelent.

John Holdren, az amerikai elnök tudományügyi főtanácsadója az Aszahi Simbun nevű japán napilapnak adott interjújában kifejtette, "célszerű lenne", ha egy ország, amely jelenleg nem rendelkezik nukleáris fűtőanyagok újrahasznosításának lehetőségével, a jövőben ezen nem változtatna. Holdren szerint az újrafeldolgozást "a lehető legkisebb mennyiségben kell végezni, mert a keletkezett plutóniumot atomfegyverek készítéséhez lehet felhasználni".

A tanácsadó arra utalt, hogy Japán jövőre Rokkasóban üzembe akarja helyezni saját nukleáris fűtőanyag-újrahasznosító üzemét.

Japán eredetileg azt tervezte, hogy a nukleáris üzemanyag újrahasznosítása során keletkezett plutóniumot uránnal keverve úgynevezett MOX-üzemanyagot állít elő, amelyet atomreaktorokban lehet hasznosítani. Ennek a fűtőanyagnak az előállítását célzó projektet azonban felfüggesztette, részben műszaki problémák miatt, másrészt pedig azért, mert plutóniumkészleteit egyelőre nem tudja hasznosítani, hiszen a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után leállította az összes (mintegy ötven) atomreaktorát, és csak egyet indított újra.

A kínai atomügyi intézet és a kínai fegyverellenőrzési egyesület közös tanulmányában figyelmeztetett a szigetország felhalmozott nukleáris anyagainak veszélyére. Csakúgy, mint Holdren, a kínai szakemberek is aggodalmuknak adtak hangot a rokkasói létesítmény tervezett üzembe helyezése miatt, mert ezzel tovább növekednének Japán plutóniumkészletei. A tanulmány szerint az újrahasznosító-üzemmel akár évi nyolc tonna plutóniumra is szert tehetne a szigetország.

A kínai tanulmány rávilágít arra is, hogy Japánnak 1,2 tonna dúsított urániuma van kutatási célú reaktorokban való felhasználáshoz is.