eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fidesz-CSU-találkozó: meg kell védeni a schengeni határokat

Meg kell védeni Európa külső határait azoktól, akik illegálisan próbálják átlépni azt, és be kell tartani az unió előírásait - értett egyet Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese, valamint Tobias Zech, a bajor konzervatív CSU parlamenti képviselője, az Európa Tanács tagja csütörtöki budapesti tanácskozásán. A tárgyalás eredményeiről a két politikus sajtótájékoztatón számolt be.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarországnak is szolidárisnak kell lennie Bajorországgal, ahová naponta tízezer-szám érkeznek bevándorlók.

Szerinte az uniós és a tagállami vezetők feladata, hogy egyértelmű jelzést küldjenek azzal kapcsolatban: a népvándorlást meg kell állítani, ehhez pedig érvényt kell szerezni az uniós jogrendnek. Külső határok védelme nélkül az ügynek nem lesz megoldása - szögezte le - e nélkül újabb százezrek vagy milliók indulhatnak útra.

Európának is felelőssége van a helyzetben, eleget kell tennie a nemzetközi jog által meghatározott humanitárius kötelezettségeknek - fűzte hozzá. Világossá kell tenni ugyanakkor: a menekültstátusz értelme, hogy aki a saját hazájában üldözött, a környező országok valamelyikében kapjon menedékjogot, ez pedig Szíria esetében Törökország. Az uniónak is komoly anyagi segítséget kell adnia Törökországnak, erre Magyarország is készen áll - mondta.

"A schengeni egyezmény ellenére is van lehetőség átmeneti határellenőrzés bevezetésére, mi minden ilyen német döntéssel kapcsolatban eddig is a szolidaritásunkat fejeztük ki" - emelte ki, hozzátéve: az európai népek sokszínűsége érték, de megőrzendőek Európa keresztény gyökerei is.

Tobias Zech közös fellépést tartott fontosnak a migráció kezelésében, és köszönetet mondott Magyarországnak, amiért kellő időben megtette a megfelelő lépéseket a schengeni határ védelmére. Felelősek vagyunk a kialakult jogrend fenntartásáért - szögezte le.

Rámutatott ugyanakkor arra is: Európának pénzügyi és politikai segítséget kell nyújtania az érintetteknek, akiknek azonban elsősorban a környező országokban kell menedéket találniuk. Emlékeztetett arra, hogy csak Szíriában 22 ezer áldozatot szedett a belháború.

A Nyugat-Balkánról érkezőkről azonban a bajor politikus úgy ítélte meg: elsősorban gazdasági okokból indulnak el. Problémájukat az európai országokban nem tudják megoldani, ezért saját országukban kell segíteni őket, akár egy új Marshall-terv által, amely képesség teszi őket, hogy saját keretek között orvosolják válságaikat.

A politikus elismerte, hogy már a német közhangulatban is változást eredményezett az, hogy naponta tízezrek érkeznek országába. Arra a kérdésre, hogy mindez a koalícióban is érezhető-e, azt mondta: szakpolitikai kérdésekben eltérnek a vélemények, mindezt azonban orvosolják.

A határvédelemről szólva úgy nyilatkozott: látható, hogy Görögország és Olaszország már a teljesítőképessége határára ért, ezért szükség van arra, hogy akár a Frontex, akár például német szövetségi rendőrök vonuljanak fel a külső határok védelmére. A magyarországi kerítésről azt mondta: amíg Európa nem tudja hatékonyan megvédeni külső határait, minden országnak joga van saját biztonságát óvni. Magyarország helyesen cselekszik - szögezte le.

Hangsúlyozta: a saját országukban üldözöttek jogosultak a menekültstátusra, az azonban csak addig érvényes, amíg fennáll üldöztetésük. Elmondta azt is: az okmányok nélkül érkezőket Németországból kitoloncolják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×