Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törökország katonai műveletet hajtott végre Szíriában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A török hadsereg katonai műveletet hajtott végre Szíria területén vasárnapra virradó éjjel, hogy kimenekítse onnan egy Törökország tulajdonában lévő mauzóleum őrségét - közölte Ahmet Davutoglu miniszterelnök és a hadsereg vasárnap reggel.

Davutoglu Twitter-mikroblogján azt írta, hogy az akció során sikeresen evakuálták Szíriából a 38 fős őrséget, és magát a síremléket is Törökország területére vitték. A kormányfő szerint a sírhelyet Szíria egy másik, török katonai ellenőrzés alá vont pontjára tervezik áthelyezni.

A hadsereg közleményében arról számolt be, hogy az akció során egy katona egy balesetben meghalt. Fegyveres összecsapás nem történt a művelet alatt.

Törökország most hajtott végre először szárazföldi katonai betörést a szomszédos Szíriába a 2011 márciusa óta tartó szíriai polgárháború alatt.

Davutoglu sajtótájékoztatón közölte, hogy a műveletben mintegy 100 katonai jármű, köztük 39 harckocsi vett részt, amelyeket drónok és felderítő repülőgépek kísértek. A miniszterelnök beszámolója szerint Ankara senkitől sem kért engedélyt vagy támogatást az akcióhoz, de az Egyesült Államok által vezetett terrorellenes koalíció tagjait tájékoztatta a művelet megindításáról.

A hétszáz éves mauzóleum az Oszmán Birodalmat megalapító I. Oszmán szultán nagyapjának, Szulejmán sahnak állít emléket. A sírboltot egy 1921-es szerződés török tulajdonná nyilvánította, Ankara több tucat fős díszőrséget állomásoztatott ott.

A síremlék Aleppó tartományban, az Eufrátesz folyó partján fekszik, mintegy 35 kilométerre délre a török határtól. Tavaly ősszel az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elfoglalta a mauzóleum körüli területeket. Akkor a török vezetés úgy fogalmazott, hogy a dzsihadisták vészesen közel kerültek a jelentős jelképes erővel bíró síremlékez. Ankara korábban többször hangoztatta, hogy szükség esetén megvédi a mauzóleumot.

Törökország mindeddig vonakodott attól, hogy részt vegyen az Egyesült Államok és szövetségesei által létrehozott, az IÁ legyőzésére irányuló nemzetközi koalícióban. Ankara attól tart, hogy amennyiben a dzsihadistákra mért légi csapásokat nem kíséri átgondolt politikai tervezés, a támadások stratégiailag kedvező helyzetbe hoznák a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerőket - miközben a török vezetés Aszad eltávolítására törekszik - és a kurd (pesmerga) harcosokat, akik a három évtizede nagyobb autonómiáért küzdő törökországi kurdok szövetségesei.

Mindazonáltal a vasárnapi akció mellett az is Ankara növekvő aktivitását jelzi, hogy a héten megállapodást kötött az Egyesült Államokkal mind az IÁ, mind az Aszad ellen küzdő szíriai mérsékelt ellenzékiek kiképzéséről és felfegyverzéséről.