Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ötven embert végeztek már ki idén a dzsihadisták Szíriában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ötven embert végzett már ki idén az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet Szíriában - tájékoztatott az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerdán.

A londoni székhelyű emigráns emberjogi szervezet arról tájékoztatott, hogy az áldozatokat istenkáromlással, kémkedéssel és ellenséges tevékenységgel vádolták. A halálra ítélteket általában lefejezik vagy golyó általi halálra ítélik.

Egy keddi videó szerint a terrorszervezet korábban élve égetett el egy fogságba esett jordániai pilótát.

A különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságot Jordánia két fogva tartott terrorista megölésével torolta meg. Mohamed al-Mománi jordániai kormányszóvivő elmondta, hogy hajnalban felakasztották az al-Kaida tag Zijád al-Karbulit és Szajjida ar-Risávit. Risávit, az iraki terrorista nőt az Ammánban 2005-ben elkövetett, hatvan halálos áldozatot követelő merényletekben való részvétele miatt, míg al-Karbulit 2008-ban ítélték halálra a hatóságok, amiért támadásokat szervezett jordániai állampolgárok ellen Irakban.

A múlt hónapban két japán túszt fejezett le az IÁ hóhéra, amit a nemzetközi közösség elítélt. Az Irak és Szíria nagy területeit uralma alatt tartó Iszlám Állam 1432 foglyával végzett azóta, hogy kikiáltotta a kalifátust 2014 júniusában.

Nem csak ez a radikális iszlamista terrorcsoport végzett ki embereket. Az OSHD szerint az al-Kaida szíriai sejtje, az an-Nuszra Front hat emberrel végzett, még más lázadó, illetve kormánypárti fegyveresek összesen hússzal. Az áldozatok között négy nő is van.