eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Durva erősítést terveznek a donyecki szeparatisták

Általános mozgósításra készülnek a donyecki szeparatisták, hogy 100 ezer fővel növeljék fegyvereseik számát. Közben a kijevi vezetés bejelentette: a kormányerők a hétvégi heves harcokban sok felkelőt öltek meg.

A hétvégén is heves harcok folytak Kelet-Ukrajnában a kormányerők és az oroszbarát szeparatisták között. A kijevi hadműveleti parancsnokság bejelentése szerint az ukrán fegyveres erők csaknem 180 Moszkva-barát fegyverest megöltek 248-at megsebesítettek a vasárnapi harcokban, közben a kormányerők a beszámolók szerint legkevesebb 5, legfeljebb 20 katonát vesztettek el.

A szakadárok hétfőre virradó éjszaka is folytatták a támadásaikat, tüzérséggel lőtték a Donyeck megyei Debalcevét, illetve a közeli falvakat. A felkelők számára Debalcevé bevétele azért különösen fontos, mert ez a kormányerők által felügyelt város a szakadások uralta Donyeck és Luhanszk megye között fekszik, elzárva egymástól a két nagyváros közti közúti és vasúti kapcsolatot.

"Arra utasítottam a vészhelyzeti szolgálatot, hogy kezdje meg az emberek elszállítását Dabelcevé-ből. Hat busszal végzik jelenleg is az evakuálást, ezek folyamatosan tűz alatt vannak. Amint meglátják, hogy embereket hozunk ki a városba, azonnal lőni kezdenek. Szerencsére senki sem sérült még meg" - mondta Arszenij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

A donyecki szakadárok vezére hétfőn bejelentette: általános és önkéntes mozgósítást rendel el a moszkvabarát fegyveresek által kikiáltott Donyecki Népköztársaságban. Olekszandr Zaharcsenko 100 ezer embert szeretne felfegyverezni, de arról nem beszélt, hogy mit jelent számára az önkéntesség és hogy bonyolítják le az akciót.

Becslések szerint jelenleg 30 ezren harcolnak a központi kormányzat ellen. Jelentések szerint donyecki szakadárok tavaszig legalább öt új dandárt szeretnének felállítani, három gyalogságit, egy tüzérségit és egy harckocsizót. Az ukrán fegyveres erők is megkezdték haderejük megerősítését: idén 200 ezer hadköteles ukrán állampolgárt behívására készül Kijev. A folyamatot augusztusig három hullámban hajtják végre. Az első szakasz január 20-án kezdődött. Petro Porosenko ukrán elnök tájékoztatása szerint 73 ezer behívót kézbesítettek, és eddig 2,5 ezren jelentkeztek önként szolgálatra.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×