Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Karanténba került Libéria tisztifőorvosa is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Karanténba került Libéria tisztifőorvosa is, miután a helyettese Ebola-fertőzésben halt meg.

Bernice Dahn helyettese csütörtökön halt bele a betegségbe, és ezért a főorvos úgy döntött, hogy karanténba vonul 21 napra a közvetlen munkatársaival együtt - közölték vasárnap egészségügyi források.

Libériát sújtja legerősebben a vérzéses lázbetegség az érintett nyugat-afrikai országok közül. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint egyedül ebben a nyugat-afrikai országban eddig 1830-an haltak meg, és 3458-an kapták meg a fertőzést.

A fővárosban, Monroviában naponta mintegy ötven holttestet hamvasztanak el, s közülük 35-40 lehet az ebolás áldozat - mondta a WHO egyik szakembere. Hozzátette, hogy ez a hivatalos adat, de sokan eltitkolják a családtagjaik halálát, és maguk temetik el őket a kertekben.

A fertőző betegségek megelőzésével és féken tartásával foglalkozó amerikai központban úgy becsülik, hogy Libériában és Sierra Leonéban az ebolás betegeknek csak mintegy 40 százalékát jelentik be. A WHO úgy véli, hogy a járvány 60 százalékos halálozási rátával jár. A fertőzés a vérrel és más testnedvekkel való érintkezés útján terjed. A lappangási idő 2-21 nap. A betegek a tünetek megjelenése után fertőznek, a lappangási idő alatt nem.

Libériában 1989 és 2003 között két polgárháború is dúlt, ezért a közegészségügyi hálózat kezdetleges szintre csúszott vissza. A járvány februári kitörésekor a közel 4,3 millió lakost számláló országban csak száz orvos és ezer ápoló volt. Az Ebola megjelenésével a közegészségügyi rendszer összeomlott.