Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az EU terrorellenes koordinátora szerint 3 ezernél több európai csatlakozott a dzsihádistákhoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már több mint háromezer európai csatlakozott a Szíriában és Irakban harcoló szélsőséges iszlámista milíciákhoz - mondta pénteken BBC-nek az Európai Unió terrorellenes koordinátora.

Gilles de Kerchove kijelentette azt is, hogy az Iszlám Állam nevű, Szíriában és Irakban előretörő szélsőséges csoportra mért légicsapások növelhetik a megtorló terrortámadások kockázatát Európában.

Kerchove közölte: az általa említett, háromezret meghaladó szám vonatkozik azokra az európaiakra is, akik valamikor megfordultak a térségben, de már hazatértek, vagy a szíriai és iraki harcokban meghaltak.

Hozzátette: nem biztos, hogy az adat teljesen pontos, de nagy valószínűséggel "már háromezer felett járunk". "Ez figyelemre méltó, hatalmas és példátlan szám, korábban ennek a közelében sem jártunk" - fogalmazott.

Kerchove szerint "nem robbanásszerű, de folyamatos" a szíriai és iraki dzsihádistákhoz csatlakozó európaiak számának növekedése. Az EU-szakértő szerint ebben szerepe lehetett annak, hogy az Iszlám Állam az általa ellenőrzött területeket külön "kalifátusnak" deklarálta, mivel "akik ebben hisznek, azok valószínűleg minél hamarabb csatlakozni akartak".

Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Államra és más szélsőséges szervezetekre mért légicsapások nem növelik-e a megtorló terrortámadások kockázatát, Kerchove kijelentette: be kell látni, hogy ez a kockázat növekszik. Példaként említette, hogy az Iszlám Állam már meg is fenyegette Franciaországot, majd egy francia állampolgárt Algériában a minap elraboltak és meggyilkoltak, vagyis "már be is váltották, amit bejelentettek".

Ráadásul nemcsak az Iszlám Államtól kell tartani, hanem más, rivális terrorszervezetektől, mindenekelőtt az al-Kaidától is. Az Iszlám Állam előretörése ugyanis európai terrortámadásokra késztetheti az al-Kaidát, csak azért, hogy megmutassa, változatlanul számolni kell vele is - mondta Kerchove.

Az EU terrorellenes koordinátora szerint a hadikoalícióban részes országoknak ezért értékelniük kell a kockázatokat, és intézkedéseket kell tenniük állampolgáraik védelmére.

Nagy-Britannia - amely éppen csatlakozni készül az Iszlám Állam ellen amerikai vezetéssel megindult légi hadműveletekhez - már a múlt hónap végén a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet. David Cameron brit miniszterelnök az intézkedést annak idején azzal indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam brutalitása.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben az addigi "jelentős" helyett a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

A brit készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.