Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dzsihadisták és civilek is meghaltak az Egyesült Államok szíriai légicsapásaiban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet legalább 14 harcosa és öt civil, köztük egy gyermek is életét vesztette Szíria északi és keleti részén az Egyesült Államok és szövetségesei által csütörtökre virradóra végrehajtott légicsapásokban - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni emigráns csoport.

Washington harmadik napja hajt végre légicsapásokat a polgárháború sújtotta közel-keleti országban az Iszlám Állam állásai ellen, miután augusztus 8-án Irakban már offenzívát indított a terrorszervezet felszámolása céljából. A hadműveletben hírügynökségi értesülések szerint részt vesz Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Jordánia és Bahrein is.

John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője közölte, hogy a koalíciós erők 12 célpontra mértek csapást, köztük olajfinomítókra is, amelyek naponta akár kétmillió dolláros bevételhez juttatják az Iszlám Államot.

Az Egyesült Államok és szövetségeseik nemcsak az Iszlám Állam, hanem az al-Kaida terrorszervezethez köthető an-Núszra Front és Horaszan nevű szíriai iszlamista szervezetek állásait is támadják.

Libanoni biztonsági források szerint a hadsereg mintegy 450 feltételezett iszlamista fegyverest vett őrizetbe a szíriai határ közelében. A milicisták elfogásával azt akarták megakadályozni, hogy azok a kelet-libanoni Arszál határvárost használják támaszpontként.

Kurd tisztségviselők közölték, hogy a csütörtökre virradó éjszaka folyamán visszaverték a Kobáni (más néven Ain-el-Arab) szíriai kurd várost ostromló Iszlám Állam fegyvereseit. Az IÁ az előző héten indított offenzívát a szíriai-török határ közelében lévő város elfoglalására. A határvárosnak eddig közel 150 ezer lakosa menekült át a szomszédos Törökország területére.

Az ENSZ BT szerdán határozatot fogadott el, amely a dzsihadisták Irakba és Szíriába özönlésének megakadályozását szolgálja, és arra kötelezi a világ országait, hogy fékezzék meg a külföldi harcosok toborzását és válságövezetekbe való utazását. A Washington által előterjesztett határozat egyebek mellett azt írja elő az ENSZ 193 tagállamának, hogy nyilvánítsák súlyos bűncselekménynek a fegyveres csoportokhoz való csatlakozást, és tegyenek meg mindent az ilyen utazások megakadályozása érdekében.

Bassár Dzsaafari, Szíria ENSZ-nagykövete a BT ülésén felszólalva közölte, hogy Damaszkusz támogatja a határozatot, de - figyelmeztetett - ahhoz, hogy szavatolni lehessen a terrorizmus elleni harcra irányuló nemzetközi erőfeszítések sikerét, el kell határolódni mindattól, ami aláássa a bizalmat az ENSZ szerepvállalásában.

Dzsaafari arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államoknak és arab világbeli szövetségeseinek szíriai hadműveletei az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen nem érik el a kívánt céljukat, ha nem a nemzetközi jog tiszteletben tartásával hajtják végre őket, mellőzve az érintett országokkal való koordinációt és együttműködést.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte Hervé Gourdel francia állampolgár lefejezését is, amelyről az IÁ algériai csoportja, az Algériai Kalifátus Katonái nevű szervezet tett közzé videofelvételt az interneten.

Franciaország újabb légi csapásokat hajtott végre csütörtökön az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen Irakban. Az Algériában lefejezett francia túsz emlékére Francois Hollande államfő három napra elrendelte a zászlók félárbocra eresztését.

Csütörtökön váratlanul néhány órás látogatásra az észak-iraki Erbílbe, a kurd autonóm tartomány központjába érkezett Ursula von der Leyen német védelmi miniszter, aki érkezése után Maszúd Barzani kurd elnökkel tárgyalt. A védelmi miniszter látogatása néhány órával követte a német fegyverszállítások megkezdését Észak-Irakba.

Ursula von der Leyen Németország hosszú távú szolidaritását ígérte az Iszlám Állam szunnita terrorszervezet ellen harcoló kurd erőknek, de mindenekelőtt Irak politikai stabilizálása folyamatának szükségességét és a menekültek támogatásának fontosságát hangoztatta.

Németország mintegy 10 ezer kurd harcost (pesmerga) fog felfegyverezni egyebek között géppisztolyokkal, páncélöklökkel és kézi tankelhárító rakétákkal. A teljes szállítmány 600 tonna lesz, a fegyvereken kívül harci járműveket is tartalmaz, értéke eléri a 70 millió eurót. Az első, már útnak indított tételben 50 páncéltörő rakéta, 520 géppisztoly és 20 géppuska van. Berlin ezenkívül 40 ejtőernyőst is Észak-Irakba vezényelt, akik segíteni fognak a pesmergák fegyverhasználatra való kiképzésében. Emellett 30 kurd fegyverest Németországban fognak kiképezni a bonyolultabb fegyverrendszerek használatára. Németország a kurd haderő legfontosabb fegyverszállítója.

A hágai védelmi minisztérium azt tanácsolta csütörtökön a holland katonáknak, hogy a terrorveszélyre való tekintettel ne viseljék az egyenruhát tömegközlekedési eszközökön.

Marloes Visser, a tárca szóvivője közölte, hogy a döntést szerda este hozták meg, nem sokkal az után, hogy a kormány bejelentette, hat F-16-os vadászgépet küld Irakba, amelyek az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet elleni nemzetközi légicsapásokban fognak részt venni az ország északi részén.

Lodewijk Asscher miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy az utóbbi lépéssel az iraki kabinet segélykérésére reagáltak. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a Szíriában a hét elején az Egyesült Államok és arab szövetségesei által megindított légicsapásokban nem tervezi a részvételt Hollandia.