eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem adja Kuba Hemingway horgászfeljegyzéseit

A kubai hatóságok egyelőre nem engedélyezték, hogy a szigetországban tartózkodó amerikai kutatók tanulmányozzák Ernest Hemingway értékes horgászfeljegyzéseit, ám azon lesznek, hogy a jövőben lehetővé tegyék számukra a kutatást.

A kubai nemzeti örökségvédelmi tanács azt közölte, hogy az Ernest Hemingway unokái társaságában érkezett tengerbiológusok kubai tartózkodásuk idején egyelőre nem láthatják a horgásztáblákat.

David Die kutató derűlátóan nyilatkozott arról, hogy majdan betekintést nyerhetnek a feljegyzésekbe, amelyek értékes részleteket tartalmazhatnak a Nobel-díjas író éveken keresztüli horgászatáról Kuba partjainál. Az adatok ismeretétől azt remélik, hogy segít kideríteni, mekkorát változott a halállomány a térségben a túlhalászat miatt.

A sporthorgászok rendszeresen feljegyzik a kifogott halak számát, méretüket és ezek a feljegyzések egyes térségekben a tudósok egyetlen forrásai az állománycsökkenés kiderítésére.

Ernest Hemingway unokái világhírű nagyapjuk legkedveltebb helyszíneit keresték fel Kubában. John és Patrick Hemingway a Havannához közeli Cojímar halászfaluban virágot helyeztek el az író mellszobránál, megemlékezve arról, hogy Hemingway hatvan évvel ezelőtt átvette az irodalmi Nobel-díjat.

A megemlékezésen kívül a Hemingway unokák látogatásának célja egy olyan kampány támogatása volt, amely a helyi vitorláshalak és Az öreg halász és a tengerben is szereplő marlinok megóvására buzdít. A helyi halállománynak még mindig nem sikerült kihevernie az 1970-es évek felelőtlen túlhalászatát és továbbra is jelentős fenyegetést jelent a fajokra a kereskedelmi célú halászat. Kubának már nincsen hatalmas mélytengeri halászflottája, ám a sekély vízre berendezkedett halászok horgaira még mindig akadnak ezen fajok egyedeiből.

"Reményeink szerint a mostani látogatás nyomán nagyobb lesz az információcsere a kubai és az amerikai kutatók között" - mondta a delegációval érkező Robert Peck, a philadelphiai Természettudományi Akadémia munkatársa. "Muszáj párbeszédre bírnunk a két kormányt. A természetvédelem olyan ügy, amely nem ismer politikai határokat" - hangsúlyozta a szakember.

Hemingway hosszú ideig élt Kubában és barátságot is kötött Cojímar halászaival. Egyikük, Gregorio Fuentes inspirálta Az öreg halász és a tenger című műve megírására. Végül neki ajándékozta Pilar nevű jachtját is, amely ma Havanna egyik elővárosában, Hemingway egykori otthona, a Finca Vigía közelében áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×