eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Merkel határozott fellépést ígér az önjelölt muzulmán "vallásrendőrség" ellen

A német hatóságok nem tűrik el, hogy bárki is megkérdőjelezze az erőszak állami monopóliumát és megpróbálja átvenni a rendőrség szerepét - jelentette ki a német kancellár egy hétfői interjúban azzal kapcsolatban, hogy a iszlám jogrendszer, a saría előírásainak tiszteletét számon kérő "vallásrendőrök" jelentek meg Wuppertalban.

Angela Merkel a Sat1 televíziónak adott interjúban kiemelte, hogy a rendvédelem kizárólag a rendvédelmi szervek feladata, és "senkinek sincs falhatalmazása arra, hogy kisajátítsa a rendőrség szerepkörét".

A német politikában pártokat átívelő egységben sürgetnek határozott választ a wuppertali esetre. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli városban a napokban Shariah-Police (saríarendőrség) feliratú narancssárga láthatósági mellényt viselő fiatal férfiak csoportja jelent meg, és "őrjárataikon" a muzulmán vallási előírások betartására intettek. A rendőrség a gyülekezési jog gyakorlásáról szóló törvény megsértése miatt eljárást indított a 11 fős csoport összes tagja ellen.

A Bundestag belügyi bizottságának elnöke, Wolfgang Bosbach szerint az eljárás alá vont személyek célja a lakosság egy részének provokálása és megfélemlítése volt. Amennyiben az ügyben eljáró bíróság nem így értékeli a helyzetet, a törvényhozásnak meg kell vizsgálnia, hogy miként lehet bővíteni a hasonló akciók megakadályozására alkalmazható jogi eszközök körét - emelte ki egy hétfői lapinterjúban a konzervatív CDU politikusa.

A bajor testvérpárt, a CSU egyik vezető szakpolitikusa, Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a tartományi belügyminiszterek konferenciája rendkívüli összehívását sürgette egy ugyancsak hétfőn megjelent lapinterjúban. Hangsúlyozta: ellenőrizni kell a német jogrendet abból a szempontból, hogy mennyire alkalmas az iszlamizmus kihívásának kezelésére, és szükség esetén meg kell reformálni a gyülekezési jogot szabályozó előírásokat, valamint a külföldiek jogállásáról szóló törvényeket és a büntetőtörvénykönyvet.

A szociáldemokrata párt (SPD) főtitkára, Yasmin Fahimi berlini sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a rendőrségnek "valamennyi jogállami eszközzel" fel kell lépni a wuppertalihoz hasonló akciók ellen. Heiko Maas, a német kormány SPD-s igazságügyi minisztere hozzátette, hogy a hatóságok nem tűrik, hogy kialakuljon egy "illegális, párhuzamos igazságszolgáltatási rendszer".

A wuppertali önjelölt erkölcsrendészek belvárosi játéktermekben, török üzletekben, szoláriumokban járva felszólították a tulajdonosokat és vendégeket, hogy ne fogyasszanak alkoholt, és tartózkodjanak a szerencsejátékoktól. Szórólapokat is osztogattak, amelyeken a Shariah-Controlled Zone (ebben az övezetben a saría törvényei uralkodnak) felirat állt és az, hogy tilos a zenehallgatás, a koncertlátogatás, a kábítószer-fogyasztás és a prostitúció. Megjelentek szórakozóhelyeknél is, megpróbálták lebeszélni az oda igyekvőket, hogy belépjenek, és zaklatták azokat, akik nem akartak szóba állni velük.

Mindez csupán a média és a politika figyelmének felkeltését célzó PR-akció a szélsőséges iszlamisták részéről - mondta Aiman Mazyek, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának elnöke a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak. "Õrültek mindig lesznek, és csak akkor tudjuk megőrizni a békét, ha nem dőlünk be nekik" - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×