eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ewa Kopaczot jelöli a lengyel kormánykoalíció miniszterelnöknek

Ewa Kopacz, a parlament elnöke a lengyel kormánykoalíció hivatalos kormányfő-jelöltje - jelentette be Bronislaw Komorowski elnök szóvivője hétfőn.

Kopacz esetleges jelölése már néhány napja szóba került, de hivatalosan csak azután jelentették be, hogy Bronislaw Komorowski hétfőn Janusz Piechocinskival tárgyalt, aki a kisebbik koalíciós pártnak, a Lengyel Parasztpártnak (PSL) az elnöke.

Ewa Kopacz miniszterelnöki jelöléséhez a nagyobbik koalíciós párt, a Polgári Platform (PO) - két elnökségi tag ellenzése mellett - már múlt szerdán támogatását adta. Bronislaw Komorowski akkor a maga részéről nem erősítette meg az amúgy már közszájon forgó információt, a lengyel alkotmányra hivatkozva csak annyit közölt: az államfőnek szabad keze van a miniszterelnök-jelölt kiválasztásában.

A TVN24 hírtelevízió közlése szerint Donald Tusk, az Európai Tanács megválasztott elnöke valószínűleg kedden mond le miniszterelnöki posztjáról. A hírtelevízió szerint Komorowski csütörtökön fogadja el lemondását, ezt követően találkozik Ewa Kopacczal.

Janusz Piechocinski bejelentette, hogy a kormányátalakítás további részleteiről hétfő este tárgyalnak a lengyel kormánykoalíció tagjai, azaz a PO és a PSL.

Donald Tusk december 1-én foglalja el brüsszeli hivatalát. A lengyel alkotmány szerint a miniszterelnök lemondása esetén az államfő két héten belül bízza meg jelöltjét új kormány alakításával. A miniszterelnök-jelöltnek két hét áll rendelkezésére, hogy a parlamenti szavazáson bizalmat szerezzen kabinetjének. Ehhez egyszerű parlamenti többségre van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×